De ce plătesc europenii cel mai mare preţ la zahăr?
▲ Preţul zahărului în Europa atinge recorduri negative în ultima perioadă, iar prestigioasa publicaţie „International Herald Tribune“ arată într-un articol cauzele care stau la baza acestui paradox: „subvenţiile generoase acordate de PAC (Politica Agrară Comună), care fac ca valoarea acestei industrii să ajungă la 7 miliarde de euro, şi stratagemele frauduloase efectuate de către beneficiarii acestora, proprietarii companiilor producătoare de zahăr din Europa“ ▲
Transporturile de zahăr urmează trasee ciudate, „triunghiulare“, străbătând câteodată chiar şi opt ţări pentru a ajunge la o destinaţie, îşi începe dezvăluirea ziarul „International Herald Tribune“ (IHT): „Camioanele, fiecare transportând 22 de tone de zahăr lichid, parcurgeau opt ţări, adică un traseu de 4.000 km de la o rafinărie de zahăr belgiană până în Croaţia şi înapoi - în loc de a alege calea directă, adică o rută de 1.440 km. De-a lungul acestui traseu, camioanele făceau o scurtă oprire la Kaliningrad, punct de control sumbru, dar foarte activ, aflat la frontiera rusească a Mării Baltice“. Triunghiul zahărului a capătat un sens pentru vameşii belgieni: în actele companiei, Rusia - şi nu Croaţia - era menţionată drept destinatara transportului, astfel că aceste transporturi de zahăr beneficiau de importante plăţi speciale de export din partea programului de subvenţii al Uniunii Europene - PAC. Aproximativ 200 de transporturi au fost făcute pe această rută în decursul ultimilor trei ani, spun anchetatorii, citaţi de „International Herald Tribune“, antrenând pentru producătorul de zahăr belgian Beneo-Orafti câştiguri de 3 milarde de euro din restituiri. În primăvara acestui an, zeci de anchetatori belgieni şi europeni au controlat birourile acestei companii, blocând jumătate din refinanţări şi iniţiind o investigaţie care ar putea-o costa restul de 1,5 milioane de euro sau poate chiar mai mult. Subvenţii cu nereguli de 67 milioane de euro Criticând PAC în paginile sale, „International Herald Tribune“ afirmă că „nici o materie primă nu este mai susceptibilă de fraudă, înşelăciune şi încălcarea regulilor, spun experţii, decât atât de uzualul zahăr casnic“. Într-o industrie valorând 7 miliarde de euro, cea a zahărului, UE a cheltuit anul trecut 475 milioane de euro în subvenţii pentru preţul zahărului şi alte 1,3 miliarde de euro în ajutoare pentru restructurarea sistemului de subvenţii. Cu atât de mulţi bani în joc, criticii şi câţiva specialişti spun că sistemul de subvenţii este ca un borcan cu prăjituri care aşteaptă să fie furat. Divizia de luptă antifraudă europeană (OLAF) a raportat că între 2005 şi 2008, subvenţii în valoare de 67 miliarde de euro acordate industriei zaharului au fost afectate de iregularităţi şi fraude. Mai multe ţări au fost penalizate cu mai multe milioane de euro pe parcursul ultimilor ani, ca urmare a efectuării unor inspecţii surpriză în industria zahărului, mai scriu ziariştii „International Herald Tribune“, care mai arată că, în 2008, OLAF a urmărit 34 de cazuri de fraude cu zahăr, implicând 4,4 milioane de euro, „multe alte maşinaţiuni sunt încă nedescoperite“. Subvenţiile pentru zahăr vor fi revizuite Criticii avertizează de multă vreme că sistemul de subvenţii europene distorsionează piaţa şi competiţia şi determină creşterea preţurilor. Acest lucru este valabil în mod special pentru zahăr care, în Europa, în ultimele două decenii, s-a tranzacţionat la rate duble faţă de nivelul pieţei mondiale. Preţurile zahărului european pe cap de locuitor sunt mai mari decât în oricare altă regiune a globului, iar anchetatorii spun că frauda şi regulile defectuoase contribuie în măsură semnificativă la creşterea costurilor acestuia, pe lângă milioanele pierdute din veniturile necolectate şi din plata unor subvenţii nejustificate. Companiile de zahăr susţin că activităţiile lor sunt interpretate greşit, întrucât ele sunt guvernate de sistemul bizantin al Uniunii Europene, care invită la confuzie. „Este foarte complicat şi dificil de înţeles pentru toată lumea“, a spus Dominik Risser, purtătorul de cuvânt al Grupului german Sudzucker, gigantul industriei zahărului în Europa, posesoare a 40 de fabrici din zece ţări care a primit în acest an subvenţii de 448 de milioane pentru toate filialele sale. Europa recunoaşte problemele din industria zahărului şi a iniţiat reforme cu intenţia de a reduce subvenţiile acordate industriei zahărului şi a fraudelor care le însoţesc. Poate că una dintre cele mai frecvente formule utilizate în funcţionarea acestei industrii este aceea de a amesteca zahărul din trestie de zahăr din străinătate, ieftin, cu cel din sfecla europeană, care are costuri de producţie joase şi volume crescute, arată ziarul de renume mondial, completând că marile companii care practică des acest lucru „declară în mod fals ţara de provenienţă a zahărului, lucru care este ilegal“. Făcând asta, exportatorii pot declara că produsele lor sunt alimente procesate şi astfel plătesc taxe vamale mici sau chiar le evită cu totul.