De ce trăiesc în general mai mult femeile decât bărbaţii
Statisticile la nivel mondial arată că bărbații se îmbolnăvesc mai des și au speranță de viață mai mică comparativ cu femeile, deși au acces la aceleași opțiuni de tratament. Medicii spun că motivele țin în mare măsură de stilul de viață diferit, dar și de anumite diferențe biologice dintre bărbați și femei.
În 2019, speranța medie de viață a bărbaților era de 81 de ani, față de 85,3 ani în cazul femeilor - o diferență care totuși tinde să scadă, conform statisticilor internaționale. Cauzele acestor diferențe nu sunt complet cunoscute, însă ele diferă de la țară la țară, fiind influențate în mare măsură și de specificul mediului de viață.
Bărbații sunt, în general, mai puțin preocupați de propria sănătate decât femeile, atât în ceea ce privește prevenția, cât și în tratarea bolilor, iar ei se alarmează doar atunci când apar probleme foarte grave, se arată într-un articol publicat în The Washington Post. Cum poate fi schimbată această mentalitate?
Din păcate, atunci cât organismul cedează, este mai greu să reparăm problemele apărute, de aceea este important să se pună mai mult accent pe educația pentru sănătate și pe eliminarea acelor stereotipuri masculine de comportament care pot afecta sănătatea, spun specialiștii, potrivit cărora bărbații sunt „programați” la nivel social să nu se plângă. Este timpul, însă, cred experţii, să schimbăm această imagine stereotipă a bărbatului care nu se plânge, care vine din istoria îndepărtată a omenirii, când masculul era predominant vânător și războinic. În acest context, nu trebuie omise particularitățile psiho-socio-culturale care îi predispun pe bărbați la stiluri de viață nesănătoase și riscante: fumat, consum de alcool, practicarea unor sporturi extreme, expunere mai mare la accidente rutiere.
Pe de altă parte, din punct de vedere biologic, hormonul masculin, testosteronul, le induce bărbaților un comportament mai agresiv și mai competitiv decât al femeilor, ceea ce poate include și tendința de a nu lua în considerare pericolele și riscul de îmbolnăvire. Tot din cauze biologice, bărbații au o predispoziție mai mare de a face, de la vârste tinere, boli cardiovasculare, care sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși la infecții, fapt confirmat inclusiv în perioada de pandemie, iar mortalitatea cauzată de o afecțiune oncologică este mai mare decât în cazul femeilor.
Un reputat medic italian, Daniel Coen, care a condus timp de 15 ani departamentul pentru urgențe al spitalului Niguardia din Milano, consideră că abordările terapeutice ar trebui adaptate în funcție și de aceste diferențe. Coautor al unei cărți pe această temă, „Vocea pe care nu o ascultă nimeni” („Quella voce che nessuno ascolta”), lansată de curând în Italia, doctorul Coen își justifică punctul de vedere susținând că există aspecte medicale pe care chiar și unii medici le subestimează în cazul pacienților bărbați. Cel mai la îndemână exemplu este osteoporoza, care le afectează mai ales pe femei, mulți ignorând însă faptul că există și bărbați afectați de această boală, iar cei cu fractură de șold cauzată de osteoporoză au un risc de deces dublu comparativ cu femeile. Cu toate acestea, chiar și după o fractură, în cazul pacienților bărbați ipoteza osteoporozei drept cauză este mai puțin luată în calcul și puțin dintre pacienții bărbați ajung să urmeze un tratament specific acestei afecțiuni.
În ceea ce privește vulnerabilitatea mai mare a bărbaților în fața infecțiilor comparativ cu femeile, există opinii care asociază această predispoziție cu nivelul de testosteron la bărbați. Dr. Daniel Coen consideră însă că aceasta este o abordare excesiv de simplistă, chiar dacă studiile au demonstrat că sistemul imunitar al femeilor este mai puternic. (I.M.)