De la lupta de clasă la ura faţă de Biserică
Programată ritmic, ura faţă de Biserica Ortodoxă Română continuă.
În cadrul emisiunii informative Focus a postului de televiziune Prima TV din zilele de 7-10 iulie 2013, au fost difuzate mai multe ştiri la Tema Săptămânii despre veniturile Bisericii Ortodoxe Române, stupefiante prin comentariul lipsit de obiectivitate şi modul vădit hiperbolic în care redactorul Claudiu Mocan le redactează cu scopul vădit de a dezinforma şi de a prezenta distorsionat realitatea.
Din dorinţa evidentă de denigrare, domnul Claudiu Mocan se lansează într-o serie de acuzaţii injuste şi ofensatoare la adresa Bisericii Ortodoxe Române care, în viziunea reporterului Prima TV, are numai venituri şi nici un fel de cheltuieli. Relevant în acest sens este faptul că singura solicitare adresată Patriarhiei Române de acest jurnalist a fost de a i se comunica în mod imperios veniturile din activităţile economice în vederea realizării unui material de presă. În schimb, domnia sa a ignorat să solicite, aşa cum impune deontologia jurnalistică, prezentarea unui punct de vedere al Bisericii faţă de cele relatate în ştirile difuzate de Prima TV.
După un scenariu deja cunoscut, folosit şi de alte instituţii media care au atacat Biserica pe aceeaşi temă, reporterul Prima TV prezintă confuz pe un ton dramatic, chiar jignitor, „câştigurile“ Bisericii din fel de fel de activităţi, de la vânzarea de lumânări, obiecte bisericeşti, servicii religioase şi procesiuni până la aşa-zise afaceri economice cu pretinse hoteluri de 4 şi 5 stele etc. Comentariul este susţinut prin filmări cu camera ascunsă a unor cazuri izolate de indisciplină şi declaraţii prezentate trunchiat cu scopul vădit de manipulare. Ceea ce încearcă din răsputeri să transmită reporterul Prima TV este falsa concluzie că Biserica ar deţine mari sume de bani şi proprietăţi fabuloase. Astfel, veniturile Bisericii sunt estimate eronat la sume astronomice care nu mai sunt folosite nici măcar de adversarii tradiţionali ai acesteia.
În schimb, deşi a fost informat, reporterul Prima TV ignoră aproape cu desăvârşire să menţioneze cheltuielile mari şi multiple ale parohiilor şi eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române legate de întreţinerea, consolidarea şi restaurarea lăcaşurilor de cult şi a celorlalte clădiri bisericeşti - în majoritate aflate în patrimoniul cultural naţional, plata salariilor personalului deservent, a impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale aferente fiecărui salariat, plata facturilor uriaşe la utilităţi, susţinerea operei social-filantropice şi educaţionale etc. Mai mult, este pusă sub semnul întrebării veridicitatea sumei de aproximativ 70 de milioane de lei folosiţi de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2012 pentru susţinerea celor 679 de instituţii social-filantropice şi a celor 767 proiecte şi programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari şi chiar activitatea socială a Bisericii.
Reporterul Prima TV este nemulţumit de faptul că în biserici lumânările sunt cumpărate de la pangare, iar nu din alte surse. Pentru informarea sa şi a opiniei publice, reamintim faptul că în orice stat democratic, autorităţile sprijină activ şi în diferite forme cultele religioase pentru rolul lor important în societate. Un astfel de sprijin îl constituie Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. Veniturile obţinute de parohii din vânzarea lumânărilor şi a celorlalte obiecte bisericeşti sunt folosite pentru întreţinerea unităţilor bisericeşti, opera social-misionară sau activităţi educaţionale şi culturale ale Bisericii şi nu intră în buzunarele unor persoane particulare care încalcă această lege. Faptul că Prima TV contestă în mod voalat monopolul cultelor religioase poate fi interpretat drept o susţinere a celor care adesea încalcă legea şi afectează financiar întreţinerea şi susţinerea multiplelor activităţi ale unităţilor bisericeşti.
Datorită statutului juridic al cultelor ca unităţi de drept privat, dar de utilitate publică, acestea dezvoltă multe activităţi sociale, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate. Iar această scutire este clar condiţionată de folosirea fondurilor obţinute din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti). În plus, menţionăm faptul că unităţile bisericeşti plătesc impozitele şi contribuţiile sociale pentru salariile personalului deservent, asemenea tuturor categoriilor socio-profesionale din România.
În concluzie, contrar mesajului pe care încearcă să îl transmită domnul Claudiu Mocan prin materialele prezentate, astăzi cei mai mulţi preoţi sunt săraci, îndeosebi în mediul rural, deoarece comunităţile de credincioşi sunt sărace.
Materialele realizate dovedesc faptul că reporterul Prima TV nu a înţeles nimic din modul de organizare şi funcţionare a unităţilor bisericeşti, care sunt sursele lor de întreţinere şi ce destinaţie au veniturile realizate de acestea, fiind evidentă dorinţa de denigrare a preoţimii şi de învrăjbire a acesteia cu alte categorii socio-profesionale. Deşi este un jurnalist tânăr, stilul gazetăresc al domnului Claudiu Mocan seamănă mult cu cel al presei din perioada de început a regimului comunist, când Biserica era considerată un duşman al clasei muncitoare. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)