Debitorii care beneficiază de amânarea ratelor
Persoanele fizice sau juridice pot solicita suspendarea plății ratelor, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, a hotărât joi Guvernul. De această facilitate pot beneficia cei afectaţi direct sau indirect de actuala criză sanitară și care nu au restanţe la momentul cererii, iar cererile pot fi făcute în următoarele două-trei săptămâni.
În şedinţa de Guvern de joi a fost aprobată mult așteptata ordonanță de urgență prin care se acordă unele facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmând să fie aprobate prin hotărâre de Guvern şi publicate în 15 zile de la aprobarea ordonanţei.
„Cine sunt debitorii care pot să beneficieze de această facilitate? Toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Pe ce perioadă se pot suspenda? La data intrării în vigoare se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020“, a declarat, joi seara, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu.
Ministrul a subliniat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemie. El a semnalat că asta înseamnă „o plajă largă“ de persoane fizice care poate să acceseze facilitatea, deoarece în România „cam toţi am fost afectaţi de această pandemie direct sau indirect“, dar solicitanţii nu trebuie să aibă restanţe la momentul cererii.
Potrivit ministrului, cererile pot fi făcute cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că în următoarele 2-3 săptămâni trebuie să se facă solicitarea.
Pe de altă parte, Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului.
„La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului“, a spus şeful de la Finanţe.
Ca reacție la decizia de joi a Guvernului, asociaţiile consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare şi avocaţilor specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor au transmis un comunicat prin care își exprimă opinia că măsurile cu privire la amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.
(Cristina Zamfirescu)