Debutul hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu,   Diac. Vasile Robert Nechifor - 24 Octombrie 2024

Credincioșii bucureșteni care au participat joi, 24 octombrie 2024, la procesiunea tradițională „Calea Sfinților” au trăit bucuria reîntâlnirii cu sfântul ocrotitor al orașului și momente de comuniune frățească, mărturisind credința ortodoxă pe străzile Capitalei prin cântare și rugăciune în comun. La manifestarea care marchează începutul serbării ocrotitorului Catedralei Patriarhale și al municipiului București au luat parte mii de clerici, monahi și pelerini. Spre bucuria duhovnicească a tuturor celor care participă la programul liturgic prilejuit de hramul de toamnă al lăcașului aflat pe Dealul Patriarhiei, o delegație din Biserica Ortodoxă a Ciprului, condusă de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, a adus în țara noastră ­cinstitul cap al Sfântului și Dreptului Lazăr. Odoarele duhovnicești purtate în procesiune au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare intitulat: „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul și Dreptul Lazăr, mărturisitori ai iubirii vindecătoare a lui Hristos”.

În cadrul tradiționalei procesiuni au fost purtate cu evlavie raclele ce adăpostesc cinstitele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Potrivit tradiției, procesiunea a început în două locuri din centrul Capitalei, cu două coloane: una a plecat de la Catedrala Patriarhală, iar cealaltă, de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Prima coloană, care a pornit de la Catedrala Patriarhală și a fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a purtat icoana și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, precum și racla cu fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Din alaiul procesional au făcut parte clerici de la protopopiatele Sector 4 Capitală, Sector 5 Capitală, Sector 6 Capitală și Ilfov Sud, precum și preoți de caritate, de la unități militare și de la unități de învățământ, conducători de așezăminte monahale, consilieri patriarhali, monahi, monahii și numeroși credincioși. În sunet de clopote și cântări duhovnicești și în miros bineplăcut de tămâie, clericii și credincioșii au coborât Colina Bucuriei pe strada Patriarhiei, înaintând pe bulevardul Regina Maria și ajungând la baza Dea­lului Patriarhiei.

A doua coloană a pornit de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, și a purtat raclele cu moaștele Sfinților Împărați Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, fiind condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Alături de ierarh s-au aflat clerici de la protopopiatele Sector 1 Capitală, Sector 2 Capitală, Sector 3 Capitală, Ilfov Nord, precum și stareți de mănăstiri și ostenitori în Administrația eparhială. Pe scurtul traseu s-au adăugat sute de pelerini care au parcurs drumul înmiresmat de bunul miros al tămâii cu multă evlavie în suflet şi purtând în mâini flori şi busuioc.

Cele două coloane ale procesiunii s-au reunit la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, acolo unde au întâmpinat racla cu cinstitul cap al Sfântului şi Dreptului Lazăr, purtat de Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Kition. În sunetul clopotelor şi al sfintelor cântări, întregul alai procesional a urcat Colina Bucuriei, fiind întâmpinat la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru, şi alţi ierarhi români.

Arhiepiscopul Ciprului a rostit un cuvânt de mulţumire pentru invitaţia adresată de Întâistătătorul Bisericii noastre, apreciind evlavia credincioşilor români: „Am vizitat și în trecut România și am rămas uimiți de evla­via poporului român. Vă mărturisim atât eu, cât și delegația însoțitoare că o astfel de procesiune religioasă plină de evlavie nu am mai văzut până acum. Venind din insula Cipru, dintr-o țară greu încercată, cu puțini credin­cioși, dar cu o istorie veche, vă aducem binecuvântările sfinților noștri, ale întemeietorilor Bisericii noastre, respectiv ale Sfinților Apostoli Varnava, Pavel și Marcu, ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, ale Sfântului Epifanie, ale Sfântului Ioan cel Milostiv, precum și ale multor altor sfinți. În special aducem binecuvântările Sfântului și Dreptului Lazăr, cel înviat a patra zi din morți, prietenul lui Hristos, dimpreună cu cinstitul său cap, pentru binecuvântarea și sfințirea poporului român cel binecredincios. Insula Cipru, fiind foarte aproape de Țara Sfântă, a primit de foarte devreme vizita și predicile sfinților apostoli, începând cu anul 45 d.Hr., cunoscând astfel credința cea adevărată. Insula noastră l-a primit pe Sfântul Lazăr, care s-a adăpostit de prigoana iudeilor, devenind astfel primul Episcop de Kition, orașul Larnaca de astăzi. Cei care ați vizitat insula Cipru cu siguranță ați mers și v-ați închinat și în biserica Sfântului Lazăr din Larnaca, acolo unde se află cel de al doilea mormânt al său, după cel din Betania. Cu siguranță că nu doar frumusețea și impozanța arhitecturală a clădirii bizantine v-au impresionat, ci conștientizarea faptului că sfintele moaște ale persoanei pentru care Hristos a plâns se află în acel loc, sfințindu-l. Acel cinstit cap izvorâtor de har l-am adus astăzi aici, fiind împreună cu noi Înalt­prea­sfințitul Părinte Nectarie de Kition, urmașul Sfântului Lazăr în scaunul episcopal, ca să primiți și dumneavoastră din harul sfântului. La rândul nostru, am venit să primim binecuvântarea sfinților români, a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, precum și a Sfântului Ioan Iacob, Noul Hozevit”, a spus Preafericitul Părinte Gheorghe.

La finalul rânduielii, racla cu cinstitul cap al Sfântului şi Dreptului Lazăr a fost aşezată spre închinare în „Baldachinul Sfinţilor”, alături de raclele cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.