Decizii luate în ședința CSAT

Data: 27 Octombrie 2022

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, în şedinţa de marţi, actualizarea programului „Armata 2040”, precum și propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României, astfel încât populaţia să fie protejată şi să fie asigurată aprovizionarea cu energie electrică şi cu gaze naturale, la preţuri care să nu-i împovăreze pe cetăţeni, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul şedinţei au mai fost discutate stimularea investiţiilor în dezvoltarea producţiei de gaze, atât onshore, cât şi offshore, utilizarea, pe termen scurt, a resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa criza energetică, creşterea capacităţii de extracţie din depozitele subterane de gaze, precum şi concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru asigurarea de surse alternative de gaze.

Un punct important pe agenda CSAT l-a constituit analiza războiului din Ucraina şi a implicaţiilor sale pentru România, fiind analizate propuneri de contracarare a potenţialelor ameninţări în regiunea Mării Negre. 

În privința programului de modernizare „Armata 2040”, s-a decis bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare, înnoirea industriei de apărare etc.

„În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forţe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaţilor, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul naţional sau pentru sprijinirea aliaţilor”, se arată în comunicatul Președinției. (C. Z.)