Declaraţie pe proprie răspundere pentru amânarea ratelor

Data: 07 Aprilie 2020

Pentru a beneficia de facilitatea privind amânarea ratelor, persoanele fizice nu trebuie decât să trimită băncii o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că veniturile le-au fost afectate comparativ cu perioada anterioară declanşării situaţiei de urgenţă, potrivit normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020. În cazul creditelor ipotecare, modificarea clauzelor contractuale se realizează fără încheierea de acte adiţionale.

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

„Normele exemplifică şi câteva cauze care urmează a fi luate în calcul la creditele ipotecare, menţionând că băncile nu trebuie să se limiteze la acestea: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activităţii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19, şi altele asemenea“, arată Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Decizia de aprobare conţine şi numărul de rate care au fost solicitate de debitor pentru suspendarea la plată, şi se comunică debitorului în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de bancă. 

Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor debitorul care transmite solicitarea către creditor cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 37/2020. Prevederea se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice sau firme. „Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale, deci fără alte costuri, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului şi graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării“, menţionează sursa citată.

(Cristina Zamfirescu)