Decoctul din scoarţă de alun vindecă rănile

Data: 03 Feb 2013

Alunul este un arbust recunoscut pentru proprietăţile sale energetice şi nutritive, cicatrizante şi dezinfectante. În popor, mai este cunoscut şi sub denumirea de alunel, alunar, fundici sau rânză.

În preparatele fitoterapeutice se folosesc frunzele, scoarţa ramurilor şi a rădăcinii şi fructele. Scoarţa şi frunza de alun au efecte antihemoragice, astringente, cicatrizante şi dezinfectante, iar fructele au proprietăţi energetice şi nutritive, fiind mai digerabile decât nucile, tonifiante, depurative, vermifuge şi hipotensive.
 
Decocturile şi infuziile de alun stimulează procesul de creştere la copii, sportivi, adolescenţi, femei gravide, persoane anemice şi bătrâni, au efect în tratarea astmului bronşic, a silicozei şi a tuberculozei, a neurasteniilor, a stărilor stresante şi a depresiei psihice. Cele mai importante proprietăţi terapeutice le prezintă în tratarea afecţiunilor dermice (ulceraţii, eczeme, răni zemuinde, pecingine, varice, infecţii cutanate, ochi încercănaţi).
 

Forme de utilizare:

 
UZ INTERN
 
Infuzie: din 20 de grame de frunze uscate la 1 litru de apă clocotită; se lasă la macerat 8 ore, se strecoară şi se beau 2 ceaiuri reci pe zi, cu rol asupra elasticităţii şi tonusului vaselor de sânge în varice, ulcere varicoase şi umflături ale picioarelor.
 
Decoct: din 1 lingură frunze la 200 ml de apă rece; se fierbe 20-30 de minute; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se utilizează intern în hemoragii şi hemoroizi.
Ulei: din fructe, care se ia dimineaţa, timp de 15 zile, pentru combaterea teniazei, a diabetului şi a anemiei.
 
UZ EXTERN
 
Decoct: din 25 de grame de frunze la 1 litru de apă rece; se fierbe 20 de minute la foc domol, se strecoară şi se foloseşte la spălături cu rol cicatrizant în răni, ulceraţii cronice şi dureri hemoroidale.
Decoct: din 30 de grame de scoarţă fiartă într-un litru de apă; se lasă 10 minute pentru infuzare, se strecoară şi se pun comprese ca cicatrizant în ulcerele varicoase sau comprese în umflăturile pleoapelor şi cearcăne.
 
Decoct: din 50 de grame de scoarţă într-un amestec de 500 ml de vin + 500 ml de apă; se infuzează 15 minute şi se foloseşte ca pansament în răni, pecingine, ulceraţii, ulceraţii varicoase. (Otilia Bălinişteanu)