Decolmatarea canalelor din Deltă ar putea începe abia la anul

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 07 Feb 2020

Aproape 80% din traseele turistice din Deltă sunt colmatate, 20% din canale sunt închise, iar autorităţile spun că au semnat la finele anului trecut contractele de finanţare pentru decolmatarea a circa 100 de kilometri de canale din Rezervaţie, însă lucrările propriu-zise este posibil să înceapă abia anul viitor.

Turismul în Deltă depinde de nivelul apei care permite accesul ambarcaţiunilor pe canale, iar Dunărea înregistrează în această perioadă printre cele mai scăzute cote din ultimii zece ani.

„Suntem în situaţia în care nu ştim cum va fi sezonul. Cotele Dunării sunt foarte scăzute. Probabil că nu au fost în ultimii zece ani asemenea cote“, a declarat, pentru Agerpres, directorul unei societăţi turistice din Tulcea, Radu Vasile.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că majoritatea traseelor din Deltă sunt colmatate.

„La ora actuală, mare parte din trasee, aproape 80% sunt impracticabile, iar poate 20% din canale sunt închise spre Chilia Veche, Letea, CA Rosetti, Periprava. Dacă s-ar bloca un drum judeţean sau naţional, s-ar interveni imediat“, a afirmat preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă.

Autorităţile de mediu din Tulcea au semnat la finele anului trecut contractele de finanţare pentru derularea a trei proiecte de decolmatare a circa 100 de kilometri de canale din Rezervaţie, însă lucrările propriu-zise nu vor începe în acest an.

„Procedurile de achiziţie sunt destul de greoaie. În măsura în care nu vom avea parte de contestaţii, poate pe parcursul anului următor vom începe şi lucrările propriu-zise“, a menţionat directorul executiv din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bâscă.