Deconturi medicale scăzute pentru copiii cu autism
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează un număr foarte mic de servicii medicale destinate copiilor bolnavi de autism, deși există prevederi legale în acest sens, din cauza numărului redus de medici psihiatri care pot recomanda terapia și care se află în contract cu CNAS.
În cazul diagnosticului de autism, serviciile conexe nu pot fi decontate decât de psihologi care au drept de liberă practică, sunt afiliaţi Colegiului Psihologilor şi au un contract cu un medic psihiatru care recomandă terapia pentru copilul cu tulburări de spectru autist (TSA) într-un număr extrem de limitat de ore pe zi. „La nivelul ţării avem aproximativ 130 de medici de psihiatrie pediatrică şi din aceştia numai o parte, cred că vorbim în jur de 30-40% din ei, au contract cu CNAS. Dacă avem la nivelul ţării 30 de medici psihiatri cu specializare de psihiatrie pediatrică (...) şi ei pot să recomande terapia într-un număr maxim de trei ore pe zi - şi sunt situaţii în care copilul are nevoie de mult mai multe ore pe zi, cât poate să acopere un medic psihiatru? Practic nu este suficient“, a explicat Raluca Nica, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală, în cadrul Conferinţei Internaţionale ABA, organizată la București, în perioada 8-10 aprilie.
Potrivit psihologilor, nevoia de terapie specializată pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autist este foarte mare la nivel național. În sprijinul acestora, dar mai ales al părinților, vin normele de aplicare ale Legii autismului, publicate spre dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), până la sfârșitul lunii martie. Foarte curând, acestea vor fi publicate și în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare.
Potrivit acestor norme, părintele poate solicita screening în cabinetul medicului de familie la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 şi 36 de luni. Depistarea precoce se realizează prin intermediul screeningului tulburărilor de spectru autist și tulburărilor de sănătate mintală asociate și reprezintă un serviciu profesional medical efectuat de către medicul de medicină de familie.
„La nivel naţional există un număr limitat de medici de psihiatrie pediatrică, fiecare dintre ei poate oferi servicii pentru doi copii, numărul de copii care este înregistrat în cadrul direcţiilor de protecţie a copiilor este de 8.126, iar aceşti copii nu pot beneficia de decontare nici măcar pe serviciul de diagnostic precoce, dar de intervenţie timpurie. Numărul lor este un număr raportat strict la certificatul de încadrare, foarte mulţi părinţi nu se îndreaptă către serviciile de evaluare complexă. Preconizăm că numărul de copii care au acest diagnostic este mult mai mare“, a declarat Daniela Bololoi, preşedinta Asociaţiei Help Autism, citată de Agerpres.
Ultimele statistici arată că, în prezent, la nivel național există circa 30.000 de persoane care suferă de TSA. În lume, un copil din 68 de suferă de această tulburare. Autismul este o afecțiune incurabilă, dar, diagnosticată precoce, oferă șanse bune în circa 47% din cazuri. În lipsa terapiei de specialitate, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Din păcate, terapia este de durată și foarte costisitoare, iar costurile depășesc, în cele mai multe cazuri, posibilitățile materiale ale familiilor ai căror copii au fost diagnosticați cu autism.