Delegaţie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, la Viena

Data: 17 Noiembrie 2013
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, în colaborare cu Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena, Austria, la invitaţia prof. dr. Nicolae Dura, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Viena, a organizat o zi de cercetare teologică şi misionară dedicată comemorării părintelui Dumitru Stăniloae. 
 
Manifestarea, sub genericul „Teologie şi spiritualitate la părintele profesor Dumitru Stăniloae”, a avut loc la Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena.    
 
În cadrul acesteia au fost susţinute o serie de referate despre viaţa, opera, personalitatea şi activitatea teologică a celui care a fost considerat cel mai mare teolog al secolului al XX-lea, precum şi rolul pe care l-a avut părintele Dumitru Stănioae în dezvoltarea teologiei româneşti. 
 
Din partea Facultăţii de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea au prezentat referate: pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, pr. lect. dr. Emil Cioară, prodecan, pr. prof. dr. Marius Ţepelea, pr. conf. dr. Mihai Brie, pr. conf. dr. Miron Erdei, pr. lect. dr. Viorel Popa, pr. lect. dr. Doru Fer. 
 
Gazda întâlnirii a fost pr. prof. dr. Nicolae Dura, care a ţinut un cuvânt de bun venit şi a prezentat un referat pe această temă, din partea Centrului religios-cultural „Dumitru Stăniloae”.
 
Manifestarea a debutat sâmbătă, 9 noiembrie, şi a continuat duminică, 10 noiembrie, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Ortodoxe Române din Viena, în sobor, de către părinţii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă orădeană, împreună cu preoţii de la Parohia Ortodoxă Română din Viena. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, dirijat de pr. conf. dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cor care a susţinut, la finalul Sfintei Liturghii, un concert de cântări religioase, spre bucuria duhovnicească şi încântarea zecilor de credincioşi ortodocşi români din capitala Austriei, prezenţi la slujbă. 
 
În aceeaşi zi, la întoarcerea spre Oradea, delegaţia a vizitat capela Aşezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, Ungaria, unde Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” a susţinut un concert de cântări religioase. Această manifestare se înscrie în şirul activităţilor didactice şi misionare iniţiate de facultatea teologică orădeană, desfăşurate în cadrul programului „Misiune prin Liturghie”.