Delegaţie din Muntenegru în Episcopia Caransebeșului
La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015, o delegație din Muntenegru, condusă de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja-Nikšić, din cadrul Patriarhiei Serbiei, a efectuat o vizită frățească în Episcopia Caransebeșului.
Programul vizitei a început în ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, miercuri, 30 septembrie, când la Catedrala Episcopală din Caransebeș PS Părinte Ioanichie a adus spre închinare racla cu o părticică din moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, de la Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru, după care au fost săvârșite o slujbă de Te Deum și un Polihroniu, urmate de slujba Privegherii și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului. La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Mănăstirea Călugăra din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată, cu acest prilej, de către PS Lucian și PS Ioanichie. În cadrul evenimentului, a fost semnat un act de înfrățire între Mănăstirea Kosijerevo și Mănăstirea Călugăra. La final, părintelui stareț arhim. Casian Onița i-a fost conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici. În cursul serii, cei doi ierarhi au vizitat două biserici istorice, „Sfântul Ilie” și „Adormirea Maicii Domnului”, din Oravița, precum și Teatrul „Mihai Eminescu”, cel mai vechi așezământ de acest tip din România.
Vineri, programul a continuat cu vizitarea celor trei mănăstiri sârbești de pe clisura Dunării: Cusici, Zlatița și Baziaș. Alături de PS Părinte Lucian și PS Părinte Ioanichie, în această zi a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lukian, Episcop ortodox sârb de Budapesta și Administrator al Eparhiei de Timișoara. În continuare a fost efectuată o plimbare cu vaporul pe Dunăre, de la Baziaș până la Pojejena.
Cea mai mare mănăstire din Episcopia Caransbeșului, Mănăstirea Nera, s-a bucurat de cercetarea duhovnicească a celor doi ierarhi, vineri, 2 octombrie. Fiind un complex monahal de proporții, vizita a cuprins în primul rând Schitul "Sfântul Siluan Athonitul", apoi Clinica de recuperare oncologică din cadrul mănăstirii, prima de acest fel din țară. În continuare, ierarhii au fost primiți în Paraclisul „Buna Vestire”, unde au avut bucuria să asculte o serie de cântări bisericești interpretate de corul mănăstirii. A urmat un cuvânt de binecuvântare pentru obștea monahală din partea Preasfințitului Ioanichie, iar apoi au fost vizitate și celelalte paraclise din cadrul complexului. De asemenea, le-a fost prezentat oaspeților și laboratorul „Sfinții Doctori fără de arginți”, unde se prepară produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni fizice, dar şi pentru consum alimentar: siropuri, ceaiuri, tincturi, creme etc. Sâmbătă, delegația a efectuat o călătorie cu drezina pe traseul Oravița – Anina, cea mai veche cale ferată din România.
Duminică, PS Ioanichie şi PS Lucian au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. La final, Preasfințitului Părinte Ioanichie i-a fost conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici. „Am avut bucuria să fim împreună, la Caransebeș, reprezentanții a două Biserici surori, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă, și mulțumim, cu acest prilej, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat această întâlnire și slujire frățească, și totodată mulțumim Preasfințitului Ioanichie care s-a ostenit și a venit cu acest odor de mare preț, moaștele Sfântului Apostol Luca. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească osteneala tuturor, să ne dea putere, sănătate, întru toate bună sporire, și să rămânem în comuniunea sfinților, preaslăvindu-L pe Dumnezeu, Cel care este minunat întru sfinții Săi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În cursul după-amiezii, delegația din Muntenegru a vizitat catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș și Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, necropola episcopilor Caransebeșului. Vizita Preasfințitului Părinte Ioanichie în Episcopia Caransebeșului s-a încheiat prin conferința susținută de către Preasfinția Sa, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial. Tema conferinței a fost „Viața monahală din Muntenegru în perioada stăpânirii otomane”. În debutul conferinței, Corul Episcopiei Caransebeșului a susținut un concert, iar în continuare a fost prezentată în format multimedia vizita Preasfințitului Lucian în Episcopia de Budimlja-Nikšić, efectuată în luna septembrie a anului precedent. În continuare, unul dintre membrii delegației din Muntenegru a încântat auditoriul cu un recital la pian. La final, Liubița Raichici, directorul Direcției de Cultură Caraș-Severin, a primit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni.