Delegaţie din Ucraina, în vizită la Centrul eparhial

Un articol de: Valentin Birău - 22 Ianuarie 2015

Marţi, 20 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a primit vizita unei delegaţii formate din reprezentanţii comunităţii ortodoxe ucrainene din Banat, în frunte cu pr. protopop Ilie Albiciuc de la Protoieria Ortodoxă Ucraineană din Lugoj, judeţul Timiş.

Evenimentul a fost prilejuit de prăznuirea pe stil vechi a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, ocrotitorul spiritual al Întâistătătorului Mitropoliei Banatului. Alături de preoţii de la parohiile ucrainene din judeţul Timiş, au fost prezenţi la întâlnire şi dl Ivan Marocico, deputat în Parlamentul României, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, şi dl Iura Hleba, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi preşedintele Comunităţii ucrainene din judeţul Timiş. Aceştia l-au felicitat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan şi i-au acordat o diplomă de cinstire.

„Cred că în viaţa comunităţii ucrainene din această parte de ţară, astăzi a fost o zi istorică, întrucât reprezentanţii noştri, preoţii parohiilor ortodoxe ucrainene din Banat, au fost prezenţi împreună cu părintele protopop Ilie Albiciuc la Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan. Am fost primiţi cu multă dragoste de Înaltpreasfinţia Sa, iar pentru noi întâlnirea a avut un impact major, şi cu această ocazie i-am acordat o diplomă jubiliară pentru împlinirea a peste 100 de ani de când ucrainenii sunt pe aceste meleaguri şi 25 de ani de când s-a înfiinţat Uniunea Ucrainenilor din Banat“, a spus Iura Hleba, preşedintele Comunităţii ucrainene din judeţul Timiş.

De asemenea, protopopul Ilie Albiciuc a transmis mesajul de felicitare din partea pr. Ioan Piţura, titularul Vicariatului ortodox ucrainean din România, şi l-a asigurat pe Mitropolitul Banatului de dragostea şi aprecierea întregii comunităţi ucrainene din această parte a ţării.

„Încă de la instalarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan Selejan, fiind prezenţi la ceremonia de la Catedrala Mitropolitană, ne-am gândit ca împreună cu preoţii şi reprezentanţii Comunităţii ucrainene din Banat să îl vizităm pe Înaltpreasfinţia Sa tocmai de ziua onomastică, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, pe stil vechi, să îl îmbrăţisăm şi să îl salutăm pe înaltul păstor. Suntem foarte bucuroşi că ne-a primit ca pe nişte fraţi şi are o deschidere în a colabora nu numai pe linia cultului, ci şi pe linia dezvoltării etniei noastre ucrainene din zona Banatului. În discuţiile purtate, Înaltpreasfinţia Sa ne-a insuflat lecţii şi îndrumări pentru a ţine tradiţia, credinţa şi ideea sfântă de a educa copiii, urmaşii noştri în limba ucraineană“, a precizat protopopul Ilie Albiciuc, Protopopiatul ucrainean Lugoj.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a mulţumit pentru frumoasele urări şi i-a încredinţat de tot sprijinul clericilor şi credincioşilor ortodocşi români păstoriţi de Înaltpreasfinţia Sa, pentru continuarea bunei relaţii de colaborare şi împreună-lucrare a românilor şi ucrainenilor din Banat, aşa cum a fost şi în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu.

Din anul 1990, cu binecuvântarea şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Comunitatea Ortodoxă Ucraineană din România este organizată din punct de vedere religios într-un vicariat ortodox, cu sediul la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Acesta are menirea de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ucraineni din România, fiind aflat sub directa ascultare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În prezent, Vicariatul ortodox ucrainean din România este organizat în două protopopiate: Protopopiatul Sighet - pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţul Maramureş şi Protopopiatul Lugoj, judeţul Timiş, pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.