Demers pentru depolitizarea învăţământului superior

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 07 Feb 2018

Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici, se arată într-o declaraţie comună semnată de rectorii UB şi SNSPA. „Ne exprimăm convingerea că acest demers va fi susţinut de toate instituţiile de învăţământ superior din ţară, iar Consiliul Naţional al Rectorilor, organism apolitic, va sprijini această iniţiativă”, afirmă rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi cel al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, într-un comunicat de presă.

„În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc., sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic”, se arată în declaraţia comună.

Documentul a fost emis în contextul scrisorii semnate de mai mulţi rectori din ţară ca susţinere pentru actualul ministru al educaţiei, Valentin Popa.

„Ultimele zile ne-au arătat că această scrisoare a creat tensiuni în universităţi şi a amplificat polemici din spaţiul public românesc. Nu cred că putem să lăsăm acest moment să treacă fără să vedem unde s-a greşit şi ce ar trebui să corectăm pe viitor. (...) Poate ca un câştig pentru spaţiul universitar românesc ar fi adoptarea unui cod de conduită pentru toate persoanele care ocupă funcţii de conducere în instituţiile de învăţământ superior”, scria zilele trecute pe Facebook fostul ministru Remus Pricopie, care nu s-a numărat printre semnatarii scrisorii.