Denia Acatistului Bunei Vestiri, cinstire şi recunoştinţă

Un articol de: Ioan Bușagă - 01 Aprilie 2017

În Biserica Ortodoxă, ieri, 31 martie, a fost săvârșită Denia Aca­tistului Bunei Vestiri. La Ca­tedrala Patriarhală, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, Prea­sfin­ția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

Imnul Acatist al Bunei Vestiri este atribuit Patriarhului Ser­ghie al Constantinopolului, iar sărbătoarea îşi are originea în minunile mai presus de fire ale Preacuratei Maicii lui Dumnezeu în faţa încercărilor de cucerire a Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin, de către po­poa­re migratoare.

În timpul nă­vălirii din anul 626, în lipsa împăratului bizantin Heraclie, care se afla într-o ex­pediţie împo­triva perşilor, Patriarhul Serghie al Constantino­polului a îndemnat poporul să se roage, ieşind în procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Preacuratei Maicii lui Dumne­zeu. Drept mulţumire pentru înfrângerea şi alungarea duşma­nilor, poporul dreptcre­dincios a cântat întreaga noapte în picioare Imnul Aca­tist în Bi­serica Maicii Domnului din Vlaherne.

Această sărbătoare a fost prăz­­nuită la început, în secolul al VIII-lea, în data de 25 martie, dar începând cu secolul al XI-lea sărbătoarea a fost fixată în săp­tămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paşti.