Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Denia Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată vineri, 27 martie 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În timpul Postului Sfintelor Paşti, Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, şi Denia din vinerea săptămânii a V-a. Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace şi 12 icoase. Această compoziţie, atribuită Patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învăţăturii Bisericii despre Maica Domnului.
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Denia Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată vineri, 27 martie 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi: „Slujba din această seară a fost împodobită cu Imnul Acatist, închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, imn venit din străfundurile istoriei, din anul 626, când cetatea cea sfântă a Constantinopolului, fiind atacată de păgâni, a fost apărată tainic, prin minune, de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De atunci, în conştiinţa creştinilor, Maica Domnului a fost cinstită şi mai mult, ca apărătoare a acelora care se află într-o primejdie sau alta. Vremurile legate de istoria Bizanţului au trecut, însă Maica Domnului a rămas apărătoarea cetăţii celei sfinte a mănăstirilor, a parohiilor şi a sufletelor creştinilor. Dacă o primim pe Maica Domnului în viaţa noastră, ea devine scut de apărare a noastră împotriva tuturor năvălirilor întunericului, care încearcă să cucerească cetatea sufletelor noastre“.
Înainte de a pleca spre casele lor, credincioşii prezenţi la slujba de seară au fost binecuvântaţi de IPS Mitropolit Teofan.