Denia Canonului cel Mare în bisericile transilvane
În seara zilei de miercuri, 2 aprilie, a fost oficiată slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, cunoscută şi ca Denia din miercurea săptămânii a cincea din Postul Mare. Conform rânduielii tipiconale, în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, slujba Canonului cel Mare se oficiază integral, iar în seara zilei de vineri din aceeaşi săptămână, se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Credincioşii sibieni au avut posibilitatea să participe în seara zilei de miercuri, 2 aprilie, la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, oficiată integral la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Soborul de preoţi şi diaconi a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioşii au participat în număr mare la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, cunoscută şi ca Denia din miercurea săptămânii a cincea din Postul Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“.
Rânduiala tipiconală prevede ca în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, slujba Canonului cel Mare să se oficieze integral, iar în seara zilei de vineri din aceeaşi săptămână, în toate bisericile se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Smerenie şi căinţă
Dacă în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, în toate bisericile a fost oficiată slujba Pavecerniţei, în cadrul căreia s-au citit părţi din Canonul cel Mare, la Denia de miercuri seara, cele peste 250 de stihiri au fost citite integral, cu cele nouă cântări şi imnurile specifice.
„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este una dintre cele mai frumoase creaţii liturgice specifice Postului Mare. Este singurul canon care conţine şi cântarea a doua. Smerenia la care ne cheamă această perioadă duhovnicească unică în timpul anului bisericesc este însoţită de căinţa pentru păcatele săvârşite şi de aceea slujba Canonului cel Mare ne aminteşte diferite evenimente, diferite păcătuiri din istoria biblică, sau diferite şanse şi binecuvântări pe care le oferă Dumnezeu omenirii. Textul liturgic este sub forma unui dialog extraordinar între noi şi Dumnezeu, pentru că ne adresăm Lui prin chemarea de a fi miluiţi“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârşită de Înaltpresfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Denia Canonului cel Mare la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva.
La Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Sibiu, slujba canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ condus de drd. Adrian Dobreanu.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a săvârşit Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta“ din Cluj-Napoca.