Denia din Sfânta și Marea Joi la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală, credincioșii bucureșteni au participat, în seara zilei de miercuri, 20 aprilie, la Denia Sfintei Joi din Săptămâna Pătimirilor. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, iar la final părintele asist. dr. Silviu Tudose, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a rostit un cuvânt de învățătură.
Textele liturgice și sinaxarul acestei slujbe au făcut pomenirea spălării picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos, a Cinei de Taină, unde a fost instituită Sfânta Euharistie, a rugăciunii mai presus de fire a Domnului și a trădării și vânzării Sale.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul deniei, părintele Silviu Tudose a vorbit despre legătura dintre Paștile evreiești, sărbătoare ce avea la bază evenimentul ieșirii poporului Israel din robia egipteană, și Paștile cele noi, ale Mântuitorului Iisus Hristos: „În această zi din Săptămâna Pătimirilor Domnului putem mărturisi că, la Cina cea de Taină, Mântuitorul a celebrat deodată cina pascală, prin anticipație, dar a instituit și Paștile cele noi, care au precedat marea trecere a Sa prin Cruce, către Înviere, și marea izbăvire a noastră, a tuturor, din lumea păcatului”.
În continuare, acesta a ilustrat o serie de asemănări și deosebiri între obișnuita cină pascală a Vechiului Testament și ultima masă la care Domnul a participat alături de ucenicii Săi, arătând care este noutatea adusă de Mântuitorul la Cina cea de Taină și evidențiind calitatea pâinii și a vinului folosite atunci, la cină, iar acum, la Sfânta Liturghie, de a deveni Trupul și Sângele Domnului. „Provocarea pentru noi toți, în această săptămână și mai ales în această zi, când celebrăm începutul Sfintei Liturghii prin porunca dată de Mântuitorul ucenicilor Săi, este să înțelegem ce înseamnă această rânduială. Dacă vom ști ce înseamnă Sfânta Liturghie și, cel puțin, rânduielile de cult din această săptămână, vom simți de ce noaptea de Paști este diferită de toate cele pe care le vom mai trăi”.
Răspunsurile la strană au fost oferite de slujitori ai Catedralei Patriarhale şi de membri ai Grupului psaltic „Tronos”.