Depistat precoce, cancerul poate fi învins
Pentru a avea câştig de cauză în această luptă, avem nevoie de o voinţă de neclintit, de încrederea şi cooperarea deplină a pacienţilor şi, nu în ultimul rând, de o dotare tehnică performantă. În rândurile ce urmează, mă voi referi în mod special la metodele elementare de prevenţie şi diagnostic precoce a cancerelor genitale, metode accesibile la nivelul întregii populaţii, indiferent de statusul social sau economic.
Cea mai simplă este autoexaminarea, uşor de efectuat la nivelul sânului; trebuie executată după perioada menstruală, când ţesutul la acest nivel este suplu şi nedureros. Se palpează cu ambele mâini, fără să se traumatizeze, toate cele patru cadrane: supero-extern, supero-intern, infero-extern, infero-intern şi cadranul central retroareolar. Se efectuează comparativ la ambii sâni, orice asimetrie sau modificare apărută în structura glandei (noduli, zone indurate, secreţii apărute la exprimarea mamelonului) trebuind raportate medicului de familie sau ginecologului, care va decide necesitatea efectuării unor investigaţii suplimentare (ecografie, mamografie, puncţie, aspiraţie cu ac fin).
Este recomandabil ca după vârsta de 40 de ani toate femeile să se prezinte anual la control şi să li se recomande o mamografie în scopul depistării precoce a unor leziuni mai mici de un centimetru, ce nu sunt accesibile examenului clinic din cauza dimensiunilor reduse. Avantajul acestei depistări precoce este rata mare a supravieţuirilor la 5 ani după un tratament oncologic corect.
Un examen de rutină poate preveni carcinomul de col uterin
O altă formă de cancer ce poate fi uşor prevenit şi diagnosticat precoce este carcinomul colului uterin, datorită uşurinţei cu care poate fi examinat colul uterin la un examen ginecologic de rutină.
Un alt gest simplu este recoltarea unui frotiu citodiagnostic Babeş-Papanicolau, ce ar trebui să însoţească obligatoriu toate examenele ginecologice anuale. Acest test simplu de efectuat reprezintă o metodă perfectă de screening oncologic, datorită accesibilităţii pe scară largă. Frotiul trebuie interpretat de un citolog cu experienţă, care va selecta acele cazuri suspecte ce vor necesita o dispensarizare de durată şi un tratament adecvat, până la normalizarea frotiului sau, în caz contrar, o intervenţie adaptată fiecărei situaţii în parte (conizaţii, electrorezecţii cu ansa).
În prezent, există şi posibilitatea unui tratament preventiv adresat agentului etiologic, şi anume Papilloma virus uman, indicat în special fetelor adolescente, începând cu vârsta de 9 ani. Este bine să contactaţi medicul ginecolog pentru informaţii suplimentare legate de indicaţii şi modul de administrare.
Adresaţi-vă medicului din vreme, pentru control
Durata îndelungată, de ordinul anilor, de transformare a unei infecţii genitale virale sau a unei displazii cervicale în cancer ne-ar permite să diagnosticăm toate aceste cazuri în stadiul zero, când vindecarea este 100%. Şi totuşi, realitatea este cu totul alta.
Nepermis de multe cazuri se adresează medicului în stadii tardive, depăşite, în care tratamentul este doar paliativ, iar şansele de supravieţuire scad pe măsură.
Motivul invocat de majoritatea pacientelor aflate în această situaţie nefericită este: „dacă nu m-a durut nimic, de ce să vin la doctor?“. Trebuie schimbată această mentalitate, pentru că boala despre care vorbim nu doare decât în stadii avansate, când tratamentul este tardiv.
Adenocarcinomul de endometru, frecvent la femeile în menopauză
O altă formă de cancer al femeii, de această dată mai frecvent în menopauză, este adenocarcinomul de endometru. Şi în acest caz, avem posibilitatea unui diagnostic precoce, deoarece există un semn foarte important pe care este greu să-l ignorăm, şi anume sângerarea genitală, survenită la o femeie aflată de câţiva ani la menopauză.
Acest simptom trebuie să alarmeze pacienta în cauză, care, o dată ce s-a adresat ginecologului, va fi rapid investigată (biopsie de endometru), iar diagnosticul stabilit permite şi un tratament, respectiv intervenţia chirurgicală, în cursul căreia se va face şi stadializarea corectă.
De obicei, aceste forme de cancer apar la femei cu un anumit context clinic: obezitate, hipertensiune arterială, însoţite sau nu de diabet zaharat tip doi. Diagnosticate precoce şi cu un tratament corect, şansele de supravieţuire sunt mari. Este adevărat că sunt nenumărate situaţii care ne stupefiază şi ne mâhnesc în egală măsură, neoplasme extrem de agresive, care nu respectă nici un fel de statistici legate de vârsta de apariţie, de ritmul de dezvoltare a tumorii, de modul de răspuns la tratament (ex. sarcomul uterin, neoplasme ovariene mult timp asimptomatice, apărute la vârste tinere, diagnosticate în stadii tardive, etc). Aceste situaţii ne fac să ne simţim cu adevărat neputincioşi, pentru că nu avem o metodă de screening eficientă, care să îmbunătăţească semnificativ supravieţuirea la aceste cazuri.
Totuşi, nu trebuie să ne descurajăm, pentru că activitatea noastră de zi cu zi, desfăşurată cu seriozitate şi cu dorinţa reală de fi de ajutor pacienţilor noştri, ne permite să câştigăm zilnic câte un centimetru de teren în lupta cu acestă boală necruţătoare. Închei articolul de astăzi în speranţa că v-am convins câtuşi de puţin de importanţa consultaţiei ginecologice anuale de rutină şi în special de modul în care aceasta poate realmente salva viaţa oricăreia dintre noi.