Descoperire arheologică rară la Sarmizegetusa
O cărămidă veche de aproximativ 1.800 de ani purtând urma piciorului unui copil de şase ani a fost descoperită de arheologi în timpul unor săpături în situl de la Colonia Sarmizegetusa Ulpia Traiana, fosta capitală a Daciei romane, a declarat Carmen Ciongradi, şef de şantier în cadrul sitului de la Sarmizegetusa.
Cărămida făcea parte din sistemul de hipocaust (sistemul de încălzire) al unei clădiri aflate în incinta oraşului Sarmizegetusa Ulpia Traiana. „A fost găsită la praetorium procuratoris - clădirea procuratorului financiar al Daciei Apulensis - în timpul săpării unei încăperi cu hipocaust. Era o aşa-numită pila de hipocaust (stâlp de hipocaust), o cărămidă pe care se sprijinea podeaua. Cărămida ar putea data de la sfârşitul secolului al II-lea - începutul secolului III după Hristos”, a declarat Carmen Ciongradi.
Arheologul clujean Emilian Bota a precizat că acest tip de descoperire este foarte rar.
Situl de la Sarmizegetusa este cercetat sistematic de specialiştii români, care în vara aceasta au desfăşurat săpături împreună cu studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, de la Universitatea Heidelberg din Germania, de la Universitatea Exeter din Anglia, precum şi cu voluntari americani.