Descoperire importantă a paleontologilor portughezi

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 14 Septembrie 2022

Paleontologii portughezi şi spanioli au exhumat la începutul lunii august, în grădina unei case din regiunea Pombal din centrul Portugaliei, osemintele fosilizate ale unui dinozaur care ar putea reprezenta cel mai mare schelet de sauropod descoperit vreodată în Europa, informează AFP. „Este unul dintre cele mai mari exemplare cunoscute pe plan european, poate chiar mondial”, a declarat specialista în paleontologie Elisabete Malafaia, de la Institutul Dom Luiz, afiliat Universităţii Lisabona.

Printre vertebrele şi coastele de dinozaur descoperite, ce datează din Jurasic (în urmă cu circa 150 de milioane de ani), cercetătorii iberici au găsit fosilele unei coaste care avea o lungime de circa trei metri. Fosilele aparţin unui exemplar din familia Brachiosaurilor, care au trăit până în Jurasicul Superior. Faptul că aceste fragmente de schelet au fost găsite împreună, în poziţia „originală” pe care dinozaurul o avea când era încă în viaţă, reprezintă un eveniment „relativ rar”, a dezvăluit Malafaia.

Prima fosilă a fost găsită în acel sit în 2017, când un locuitor din regiunea Pombal a efectuat săpături pentru a construi o anexă a casei sale. La începutul lunii august, cercetătorii din echipa portughezo-spaniolă au dezgropat oasele de dinozaur pentru a le studia. Noi săpături vor începe în lunile următoare în acelaşi sit, precum şi într-o regiune învecinată.

Sauropodele au fost dinozauri erbivori şi patrupezi, uşor de recunoscut după gâturile şi cozile lor foarte lungi. Puteau să ajungă la înălţimea de 12 metri şi lungimea de 25 de metri. Fac parte din categoria celor mai mari vieţuitoare care au trăit vreodată pe Terra.