Descoperirea istoriei și frumuseții medievale la Curtea de Argeș
În zilele de 23-26 august 2022, la Complexul Ceramus din orașul Câmpulung Muscel, județul Argeș, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului „Muzica în filmul românesc”. Programul a cuprins proiecții de film, lansări de carte și patru ateliere susținute de profesori universitari, muzicieni, actori și alte personalități ale filmului românesc, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În prima seară a evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a participat la lansarea volumului „Dialoguri cu Calinic Arhiepiscopul”, care îl are ca autor pe scriitorul Nicolae Badiu. Ierarhul a vorbit despre apariția cărții, dar și despre importanța istorică a plaiurilor muscelene.
De asemenea, la Ansamblul feudal „Curtea Domnească” din Curtea de Argeș s-a desfășurat în perioada 20-21 august 2022 un eveniment cultural în cadrul căruia a avut loc Festivalul „Cavalerul Negru”, aflat la prima ediție. Manifestarea culturală a fost organizată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și de Dacia Concept, în parteneriat cu Primăria municipiului Curtea de Argeș, se arată pe același site.
Pe parcursul celor două zile, cei prezenți au putut participa la ateliere de grafică și olărit, muzică și dansuri medievale, dar și la un program de circ susținut de artiștii de la Cirque D’ illusions. În deschiderea oficială a evenimentului a cântat formația „Peregrinii” din Timișoara, iar apoi părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicații media în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a rostit un cuvânt de bun-venit, intitulat „România de la Argeș”.
În continuare, pr. prof. dr. Radu Tascovici și dr. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, au susținut momentul „Dialoguri istorice”.
În cadrul festivalului a avut loc premierea oficială a filmului „Cărări de lumină”, realizat de Vasile Lupașc, apoi au urcat pe scenă artiștii de la „Distinto”, Ianna Novac, iar „Peregrinii” au încheiat prima seară a Festivalului „Cavalerul Negru”, se arată pe site-ul amintit.
În a doua seară a întâlnirii cultural-istorice, au urcat pe scenă artiști precum Dan Puric, Ion Popa și Maria Mădălina Lupu.
Spectacolul s-a încheiat cu concertul susținut de soprana Irina Baianț, acompaniată de Orchestra Simfonică București.