Deserturi cu afine siberiene, cunoscute şi ca „Fructul longevității”

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 30 Septembrie 2022

După cum arată şi denumirea, micile fructe de afin siberian se trag din sălbăticia înghețată a Siberiei şi sunt printre cele mai sănătoase din lume, cu antioxidanţi de 13 ori mai mult decât în afinele normale. Afinul siberian este numit „Fructul vieții” sau „Fructul lon­gevității”, deoarece, pe lângă antioxidanţi, este bogat în antocianine, flavonide, vitaminele A, C, E, K, P, B1, B2, B6, B9, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, irodizi, Quercitină, pectină, taninuri, resveratrol, seleniu, potrivit cercetărilor. Aceste fructe îmbunătățesc performanța sportivă, vederea, previn retinopatia la pacienții cu diabet, asigură o bună imunitate, ameliorează durerile provocate de reumatism, distrug celulele canceroase, previn și tratează infecțiile urinare, diminuează riscul de Alzheimer și demență, reglează glicemia.

Afinul siberian se adaptează la orice fel de climă. Fructele sunt rezistente la transport, pot fi consumate atât proaspete, cât și prelucrate ca gem, piure, suc, gin, vin, țuică etc. Se pot refrigera până la trei săptămâni sau se pot congela.

Chec cu banane şi afine siberiene

Ingrediente: 300 g făină, 150 g zahăr, 1 linguriță extract de vanilie, 3 ouă, 150 g unt topit, 100 ml iaurt, 1 plic praf de copt, 1/3 linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 3 banane potrivite, foarte coapte, 250 g afine siberiene.

Preparare: Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade C; într-un bol se amestecă ingredientele uscate, făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zahărul. În alt bol se amestecă ouăle cu untul, iaurtul și bananele până se obține o compoziție omogenă, apoi se toarnă amestecul peste ingredientele uscate și se amestecă până se omogenizează; se adaugă afinele spălate și pudrate cu puțină făină, în amestecul de chec, după care se pune compoziția într-o tavă de chec şi se coace timp de 45 de minute.

Prăjitură cu smântână şi afine siberiene

 Ingrediente: 200 g unt, 250 g zahăr pudră, 3 ouă, 300 g smântână, sucul și coaja de la o lămâie, 350 g făină, 1 pachet praf de copt, 1 linguriță extract de vanilie, 200 g afine siberiene. Pentru topping: 50 g unt, 300 g zahăr pudră, 200 g cremă de brânză, 1-2 linguri suc de lămâie, 100 g afine.

Preparare: Se bat untul cu zahărul şi se încorporează pe rând ouăle; se adaugă smântâna, sucul de lămâie, vanilia, coaja de lămâie rasă, făina și praful de copt şi se amestecă până la omogenizare; la final se încorporează afinele ușor, se toarnă compoziția într-o tavă pregătită şi se coace tip de 40-45 de minute. După ce s-a copt, se lasă la răcit, apoi se prepară topping-ul. Se bat bine untul cu zahărul pudră, se adaugă crema de brânză, sucul de lămâie; se întinde amestecul rezultat peste prăjitura răcită, iar deasupra se presară afine și puțin zahăr pudră.