Deserturi cu pulbere de mahlab

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 09 Ianuarie 2023

Mahlabul (numit şi mahalep, mahlep, mahalepi, mahaleb) este o pudră obținută din sâmburii cireșelor din soiul „Sfânta Lucia”, un cireș (vişin) turcesc. Are un gust dulce, iar aroma variază între migdale, cireșe, sâmburi de caise şi lemn dulce. Conține acizi importanți, precum cel linoleic și oleic, din familia acizilor Omega 3, necesari pentru sănătatea creierului şi a inimii, dar şi pentru reducerea inflamației din organism. Pulberea de mahaleb se folosește în diverse preparate, în special în deserturi, produse de patiserie, aluaturi dulci sau se poate consuma ca atare amestecată cu miere sau dulceață și unsă pe pâine.

Rețete

Fursecuri cu unt şi mahlab

Ingrediente: 600 g făină, 200 g zahăr pudră, un praf de sare, 400 g unt, 2 lingurițe de mahlab pudră, 2 ouă, 20 ml lapte, 1 linguriță praf de copt. 
Preparare: Se cerne făina într-un bol, se adaugă sare, zahăr și praful de copt, apoi se încorporează ouăle, untul care este încălzit la temperatura camerei și laptele; se frământă până se obține un aluat de consistență potrivită, care se împachetează într-o folie alimentară și se pune pentru o oră la frigider. Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade C, apoi se modelează fursecurile după preferință și se pun la cuptor timp de 12-15 minute.

Tsoureki - cozonac grecesc cu mahlab

Ingrediente: 1 kg făină pentru cozonac, 70 g drojdie proaspătă, 200 g unt, 250 g zahăr, 4 ouă, 300 ml lapte cald, coaja de la o portocală, vanilie, un praf de sare, 10 g mastic pudră, 15 g mahlab pudră, 1 ou pentru uns. Preparare: Se toarnă făina într-un vas potrivit, se face o gaură în mijloc şi se pun drojdia și laptele călduț; se amestecă cu puțină făină, se acoperă vasul și se lasă la crescut, la loc călduț. În alt vas, se amestecă ouăle cu zahărul, praful de sare și untul și se mixează până se obține o consistență pufoasă; se adaugă apoi coaja de portocală, masticul și mahlabul şi se omogenizează bine toate ingredientele; se transferă totul în vasul cu făina și se frământă aluatul până se ajunge la consistența dorită, după care se lasă la crescut cât este nevoie (aproximativ o oră). După ce aluatul a crescut, se modelează în funcție de preferință și se coace la cuptorul preîncălzit la 150 de grade C pentru aproximativ o oră.