Deserturi simple cu albuş de ou
Oul este un aliment bogat în nutrienți importanți pentru menţinerea sănătăţii organismului. Albușul conține calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, vitaminele E, D, cele din grupul B (B6, B3, B5, B2), sodiu, proteine, seleniu şi nu are grăsimi saturate și colesterol. El poate fi o alternativă bună pentru persoanele alergice sau cu intoleranță la proteinele din lapte. Albușul de ou poate fi utilizat şi în remedii naturale: în cazul inflamațiilor, arsurilor, problemelor osoase, dar şi în diete.
Spumă de căpşuni cu albuş de ou
Ingrediente: 250 g căpșuni, 3 albușuri de ou, 200 g zahăr, un praf de sare, frunze de mentă.
Preparare: Se spală căpșunile și se pun la scurs pe un șervețel de bucătărie. Apoi, într-un castron, se pun capșunile, albușurile, zahărul, praful de sare şi se bat cu mixerul 10-15 minute, până când ajung la consistența bezelei. Spuma de căpșuni se pune în cupe pentru desert, se ornează cu căpșuni și frunze de mentă. Se poate servi imediat sau rece.
Chec cu albuş de ou şi iaurt
Ingrediente: 6 albușuri, 150 g iaurt, 10 linguri de zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, 100 g unt la temperatura camerei, 300 g făină, 1 plic praf de copt, un praf de sare, 5 linguri de nucă măcinată.
Preparare: Într-un bol, se bat albușurile cu praful de sare, se adaugă zahărul în ploaie și se bate până devine spumă, apoi se adaugă iaurtul, untul, vanilia; după ce se încorporează toate, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și nuca; după ce se omogenizează compoziția, se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă checul la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 35-40 de minute. Se testează cu o scobitoare dacă checul este copt, apoi se lasă la răcit și se poate servi.