Despre mărturisire, la Serile DOXOLOGIA
Miercuri, 15 octombrie 2014, de la ora 18:00, în Aula Mihai Eminescu a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat o dublă prezentare de carte: Imnele Sfinţilor Martiri Brâncoveanu (autor: Ioan Alexandru) şi Mai aproape de Hristos. Spovedania şi iertarea (autor: Mitropolitul Antonie de Suroj). În cadrul acestui eveniment, invitaţii au asistat şi la conferinţa Mărturisirea, susţinută de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului şi de scriitorul Costion Nicolescu.
Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea a două volume semnate de Ioan Alexandru şi Mitropolitul Antonie de Suroj: Imnele Sfinţilor Martiri Brâncoveanu, respectiv Mai aproape de Hristos. Spovedania şi iertarea. Astfel, publicul ieşean s-a întâlnit cu scriitorul Costion Nicolescu (cel care a scris studiul introductiv al cărţii lui Ioan Alexandru) şi cu părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Pornind de la prezentarea celor două cărţi publicate de Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, invitaţii au susţinut o conferinţă despre mărturisire, despre mărturisirea în faţa oamenilor şi cea în faţa lui Dumnezeu.
În debutul evenimentului desfăşurat sub egida Serile DOXOLOGIA, publicul prezent s-a bucurat de un scurt film în care poetul Ioan Alexandru recita, în stilul său caracteristic, plin de vervă, unul dintre imnele dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
„Martiriul lui Brâncoveanu poate fi cel mai bine ilustrat prin poezie“
A urmat o introducere în universul celor două cărţi lansate, realizată de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Sturzu, moderatorul evenimentului. Pe lângă prezentarea cărţilor, părintele Sturzu a ţinut să menţioneze şi faptul că a fost pentru prima dată când cei doi invitaţi, ambii apropiaţi ai poetului Ioan Alexandru, s-au întâlnit în cadrul aceleiaşi conferinţe.
În continuare au luat cuvântul invitaţii speciali, care au evidenţiat atât legătura lor cu poetul Ioan Alexandru, cât şi modul în care acesta şi Mitropolitul Antonie de Suroj au înţeles noţiunea de mărturisire (în faţa oamenilor şi în faţa lui Dumnezeu). Scriitorul Costion Nicolescu, făcând referire la imnele dedicate Brâncovenilor, a precizat că „Martiriul lui Brâncoveanu poate fi cel mai bine ilustrat prin poezie, nu doar printr-o simplă pagină de istorie“, dar şi că acesta nu a făcut o jertfă pentru sine, ci a fost vorba de o responsabilitate pe care o avea faţă de neam şi de Biserica sa. De asemenea, acesta a pus accentul şi pe suferinţa doamnei Maria Brâncoveanu, care „a murit cu fiecare dintre fii“. Referitor la cartea Mitropolitului Antonie de Suroj, Costion Nicolescu a apreciat modul în care autorul apelează la povestioare pentru a ilustra diverse aspecte legate de spovedanie, păcat, împărtăşanie deasă/rară ş.a.
Părintele Nicolae Tănase, un apropiat al lui Ioan Alexandru după anii 1990, şi-a început prezentarea cu ilustrarea momentului în care a legat această prietenie cu marele poet, o legătură concretizată într-o puternică mişcare pentru salvarea vieţii pruncilor născuţi şi nenăscuţi. A urmat o scurtă descriere a modului în care Ioan Alexandru reuşea să îşi captiveze auditoriul, fie că era într-o sală de curs, într-o biserică sau la o conferinţă, şi mici referiri la cartea apărută la Editura DOXOLOGIA, despre care a precizat că „dacă ar fi apărut cu o oră, o zi înainte de a muri, el (n.r.: Ioan Alexandru) nu mai murea, pentru că şi-a dorit foarte mult să apară acest volum“. Au mai fost discuţii despre modelul de mărturisire al lui Brâncoveanu, precum şi despre spovedanie.
Finalul evenimentului a aparţinut publicului, care a putut adresa întrebări celor doi invitaţi speciali; întrebări care au pornit de la spovedanie, dar au atins şi subiecte precum responsabilitatea noastră atunci când votăm pe cineva care nu susţine valorile creştine, avortul şi modul în care acesta este văzut în Europa sau cum îl putem mărturisi zilnic pe Hristos. (Ioana Stoian)