Dezbatere despre pericolele internetului și activitate educativă la o parohie bucureșteană
Biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei a găzduit vineri, 12 aprilie 2024, o dezbatere privind utilizarea echilibrată a internetului și a rețelelor de socializare, adresată elevilor de gimnaziu și liceu. Evenimentul, desfășurat în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii” România și cu Școala Gimnazială nr. 56 din București, a reunit peste 150 de elevi.
Evenimentul, intitulat „Internetul și rețelele sociale: provocări și riscuri pentru tânăra generație”, s-a derulat sub coordonarea părintelui paroh Constantin Stoica și a diaconului Marius Oblu. La invitația acestora, Claudia Oprescu, coordonator al programului de siguranță online al Organizației „Salvați Copiii”, le-a vorbit elevilor de gimnaziu ai școlii amintite despre pericolele și riscurile la care se expun în urma folosirii excesive și inadecvate a internetului și, în special, a rețelelor de socializare. Tinerii au învățat cât de mult dăunează vieții lor sociale, și chiar sănătății, petrecerea unui timp îndelungat în mediul online. În plus, elevii au aflat mai multe despre prevenirea și combaterea fenomenelor nedorite la care se expun în timpul folosirii internetului, între care un loc de frunte îl ocupă cyberbullyingul, reprezentat de hărțuire și comportament agresiv în mediul online. Pe parcursul dezbaterii, tinerii au luat cuvântul în repetate rânduri și și-au împărtășit experiențele, căutând împreună soluții pentru evitarea pericolelor atât de des întâlnite în lumea digitală.
„Astăzi a avut loc o dezbatere referitoare la folosirea echilibrată a internetului și a rețelelor sociale. Trebuie să precizez că noi toți folosim tehnologia, care este foarte bună și ne facilitează informarea și comunicarea, dar, când este utilizată în exces, apar mai multe pericole. De aceea, Parohia Iancu Vechi-Mătăsari desfășoară un parteneriat cu Organizația «Salvați Copiii», care nu se află la prima vizită în biserica noastră, astăzi fiind invitați elevi de la Școala Gimnazială nr. 56, din cuprinsul parohiei. A fost o dezbatere interesantă, în care au fost prezentate și materiale video. Copiii au pus întrebări și au primit răspunsuri la frământările pe care le au și sperăm ca această dezbatere să fie una folositoare participanților. În luna noiembrie a anului trecut am organizat o dezbatere similară referitoare la pericolul consumului de droguri, fiind foarte plăcut impresionați atunci de interesul pe care elevii cu vârste între 11 și 16 ani l-au manifestat față de această temă. Intenționăm să organizăm o astfel de dezbatere și cu părinții acestor elevi pentru că este nevoie ca și familia să fie susținută în eforturile de prevenire a folosirii excesive a rețelelor sociale”, ne-a declarat părintele paroh Constantin Stoica.
Cu ocazia acestui eveniment, mai mulți elevi de clasa a 5-a ai școlii amintite s-au mobilizat și au adus daruri pentru sărbătorile pascale destinate copiilor nevoiași din cuprinsul parohiei.
„Dezbaterea a avut loc în cadrul programului «Ora de net», derulat din anul 2008 de «Salvați Copiii» în România, care are scopul de a-i ajuta pe copii și pe adolescenți să folosească în siguranță internetul, în mod util. Internetul este plin de resurse, dar prezintă și anumite pericole, iar un copil informat poate face față mai ușor unor astfel de pericole. Știe, de exemplu, să apeleze la un adult responsabil, lucru despre care am vorbit astăzi foarte mult. Există pericole care, după pandemie, au ajuns fenomene, dar dacă suntem pregătiți și informați, le putem gestiona corect. Spre exemplu, în afară de aceste dezbateri, apelăm și la părinți și avem seri digitale cu ei sau cu cadrele didactice. Cu toții vin la noi cu foarte multe cereri pentru a-i ajuta pe copii să folosească în siguranță aplicațiile, rețelele de socializare și internetul”, a adăugat Claudia Oprescu.
Dezbaterea despre utilizarea internetului nu a fost singura activitate educativă a zilei. În seara aceleiași zile, după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, credincioșilor prezenți în biserica parohială le-a vorbit despre menținerea unui stil de viață sănătos și despre o alimentație corectă dr. Ștefania Apostolescu, medic rezident în cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu” din Capitală.