Dezbatere despre prevenția consumului de droguri la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 15 Noiembrie 2024

Pentru a doua oară, biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, o dezbatere al cărei scop a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor asupra pericolului consumului de droguri pentru sănătatea, viața și viitorul lor. De această dată, evenimentul s-a adresat elevilor de liceu, fiind organizat în parteneriat cu Agenția Națională Anti-Doping, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București.

Evenimentul s-a derulat sub coordonarea părintelui paroh Constantin Stoica și a diaconului Marius Oblu și a adunat aproximativ 150 de elevi de la cele două colegii bucureștene. La dezbatere au participat un expert antidrog, agenți ai Secției 8 Poliție din Capitală, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 2, dar și o fostă consumatoare, care le-a împărtășit celor prezenți experiențele sale și i-a avertizat pe tineri în privința degradării fizice, sufletești și a relațiilor interpersonale aduse de consumul de substanțe interzise.

Părintele paroh Constantin Stoica ne-a vorbit despre scopul celei mai recente acțiuni de prevenire și combatere a consumului de droguri: „După ce, la finalul anului trecut, Parohia Iancu Vechi-Mătăsari a organizat o dezbatere similară pentru elevii de gimnaziu de la Școala nr. 56, astăzi am organizat o dezbatere pentru elevii de liceu, unde am încercat să îi facem să conștientizeze importanța prevenirii consumului de droguri. Beneficiarii au fost elevii de la două colegii naționale aflate pe raza parohiei. Parohia noastră este într-un permanent dialog cu școlile aflate în aria sa teritorială, mai ales că în zona Piața Iancului avem cea mai mare densitate de unități de învățământ din București. Încercăm să sprijinim familia și școala în ceea ce înseamnă educația tinerei generații, mai ales că a preveni consumul de droguri este un lucru esențial pentru viitorul copiilor noștri”.

Despre semnificația organizării dezbaterii în interiorul unui lăcaș de rugăciune ne-a vorbit colonelul prof. dr. Cătălin Ţone, expert antidrog și antidoping în cadrul Agenției Naționale Anti-Doping: „Particip la a doua activitate preventivă pe linia anti-drog organizată într-o biserică. Prima acțiune a avut loc tot aici, anul trecut, așa că vorbim despre un impact deosebit pe care aceste activități îl au în comunitate. Într-adevăr, religia joacă un rol important în a ține copiii departe de droguri și de alte dependențe. Știm că și cei care sunt sub tratament, fie că se află în faza de detoxifiere, fie în faza post-cură, sunt ajutați tot prin rugăciune și prin a fi aproape de Dumnezeu. Pentru această activitate, am avut parte de o deschidere extraordinară din partea conducerii celor două colegii și a profesorilor care îi însoțesc pe elevi, în special a celor de la catedrele de religie. Totodată, această parohie cu preocupări deosebite pe diferite arii de importanță socială a devenit port­stindardul activităților preventive în zona creștin-ortodoxă. Contează foarte mult acest lucru pentru că aportul religiei și apropierea față de Dumnezeu ne ajută să depășim probleme și, dacă am greșit, ne ajută să avem capacitatea de a recunoaște, a conștientiza și a cere ajutorul, iar acesta este un mecanism important pentru vindecare”.