Dezbatere internațională pe tema prevenției AVC și neurorecuperării
Aproximativ 300 de neurologi din 17 ţări au participat la cel de-al XV-lea Congres al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi la cea de-a XII-a ediţie a Conferinţei Asiatice dedicate Neuroplasticităţii, desfășurate la Baku. Principalul subiect a fost dezvoltarea de terapii inovative pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor, al deceselor şi, totodată, pentru îmbunătăţirea substanţială a calităţii vieţii pacienţilor, informează Agerpres.
Pentru că anual, la nivel mondial, afecţiunile neurologice se regăsesc tot mai mult în aria bolilor grave, participanții la congres au pledat pentru dezvoltarea conceptelor de prevenţie, diagnosticare rapidă, tratamente inovative şi neurorecuperare. Accidentul Vascular Cerebral (AVC) şi Traumatismele Cranio-Cerebrale (TCC) au accentuat, în ultima decadă, evoluţia îngrijorătoare în rândul populaţiei globului.
Rata mortalităţii cauzate de TCC la populaţia sub 35 de ani este de 3,5 ori mai mare, în comparaţie cu cea provocată de cancer şi bolile de inimă împreună. „TCC duce adesea la o dizabilitate persistentă, în special din cauza deficienţelor cognitive. Majoritatea supravieţuitorilor sunt tineri şi au o speranţă de viaţă aproape normală. Domeniile cognitive ale memoriei, funcţia executivă şi viteza de procesare sunt frecvent afectate.
Potrivit ultimului raport publicat în 2019, în întreaga lume, s-au înregistrat 55 milioane de TCC şi peste 27 milioane de TVM”, potrivit vorbitorilor. În România, datele arată aproximativ 170.000 de cazuri noi de TCC şi peste 434.000 de cazuri noi şi vechi, țara noastră ocupând al doilea loc din Europa Centrală după Polonia, au arătat specialiștii.
Principalele cauze ale traumatismelor sunt căderile şi accidentele rutiere. La minori (0-18 ani), aproximativ 50% din cazurile cu TCC, care se prezintă în urgenţă, au ca principală cauză căderile, ajungând la peste 75% în cazul pacienţilor cu vârsta de peste 65 de ani. La pacienţii vârstnici, căderile fac parte din tabloul clinic al multor boli neurologice, cum ar fi AVC, boala Parkinson, demenţa sau polineuropatiile. La aproximativ 20% din minorii care ajung în UPU cu traumatisme, cauza este lovirea cu sau de un obiect dur.
„Tulburările cognitive (atenţie, memorie, limbaj, percepţie) afective şi comportamentale sunt cele mai frecvente şi importante cu care se confruntă bolnavul, ele având un impact deosebit şi asupra familiei, dar şi a societăţii. Cele mai frecvente complicaţii psihiatrice sunt depresia, anxietatea generalizată, atacurile de panică, tulburările fobice, tulburarea de stres posttraumatic, dependenţă de diverse substanţe.
Cefaleea este o complicaţie obişnuită a leziunii traumatice cerebrale, în special a celor uşoare. Aceste dureri de cap pot avea caracteristicile migrenei, ale tensiunii sau ale altor tulburări de cefalee primare, dar sunt adesea mixte, nesistematizate şi pot fi dificil de gestionat. Durerile de cap pot apărea foarte des, dacă nu chiar zilnic, şi adesea cefaleea încetineşte recuperarea după un traumatism”, a arătat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al SSNN şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
El a subliniat că un management adecvat în tratarea eficientă a acestor cazuri presupune existenţa unor echipe multidisciplinare formate din medic de medicină de urgenţă, medic neurolog, neurochirurg, psihiatru şi psiholog care să evalueze complet pacienţii şi care să asigure un tratament individualizat de recuperare neuropsihologică. Prof. dr. Mureşanu a susţinut că o problemă existentă la nivel naţional, cu care se confruntă pacienţii care au suferit în special un AVC, este lipsa centrelor de recuperare neurologică.