Dezbatere privind problema consumului de droguri în școli
Aproximativ 6% dintre români au consumat în ultimul an un tip de drog interzis, arată raportul pe 2022 al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Adolescenţii sunt cei mai vulnerabili în fața acestei adicții, cea mai mică vârstă de începere a consumului de substanţe psihoactive consemnată în raport fiind cea de 13 ani. „Mulţi dintre consumatori devin dependenţi, iar o parte dintre ei îşi pierd şi viaţa”, a declarat prefectul din Vrancea, la prezentarea unui plan de măsuri antidrog în judeţ.
Consumul de droguri în şcoli afectează un mare număr de tineri și „trebuie intervenit în forţă în această problemă”, a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere pe tema rolului educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice, organizată marți de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.
El a prezentat mai multe date ale ANA, potrivit cărora 6% dintre tinerii între 16 şi 34 de ani declarau că au consumat droguri în ultima lună, în condițiile în care „România are doar 1.600 de locuri de tratament, cu maximum 30-40 pentru adolescenţi sub 18 ani, iar vârsta primului consum a scăzut la 13 ani”.
„Trebuie făcute campanii de informare şi educare la nivelul şcolilor şi (…) ar trebui să recurgem la testarea suprafeţelor, băncilor etc. şi a apelor reziduale pentru a cunoaşte circulaţia drogurilor. Dacă ştii ce droguri circulă într-un anumit teritoriu, ştii şi încotro s-o iei încât să-i cauţi pe cei care le aduc şi le distribuie”, a explicat Streinu-Cercel.
Pe lângă prevenţie, este nevoie de sensibilizarea părinţilor, care adesea nu permit copiilor participarea la campaniile de educare şi nici nu merg cu ei la psiholog când observă probleme comportamentale, a atenționat directorul Agenţiei Antidrog, Ramona Dabija, în cadrul dezbaterii.
Oficialul a mai menţionat că se lucrează la crearea unui mecanism de siguranţă, în care vor fi implicați profesorii, consilierii școlari, medicii de familie, specialiștii din unitățile de primire a urgențelor.
„Eficienţa campaniilor de prevenire - o cifră care nu s-a spus - arată o scădere de 12% la consumul recreaţional al copiilor. (…) Într-adevăr, avem o creştere la dependenţă şi aici este cifra care trebuie să ne îngrijoreze pe noi - 6%”, a adăugat Dabija, potrivit Agerpres.
În plus, față de campaniile naționale de prevenire a acestui fenomen, încep să apară inițiative locale de combatere a traficului şi consumului de droguri în rândul elevilor. În Vrancea a fost lansat recent un plan în acest sens în care sunt implicate mai multe instituţii din judeţ.
Astfel, potrivit prefectului Nicuşor Halici, în preajma școlilor, dar şi în alte zone, vor fi organizate acţiuni în vederea descoperirii actelor ilicite de vânzare, distribuire, cumpărare, deţinere sau a altor operaţiuni privind drogurile. Halici a făcut apel la părinţi şi bunici să sprijine activ măsurile antidrog. (C. Z.)