Dezbateri despre autocefalie şi misiunea preotului

Data: 18 Octombrie 2010

Preoţii din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Timişoarei se întrunesc în perioada 18-20 octombrie, în cadrul celei de a II-a conferinţe preoţeşti din acest an. Tema de discuţii este "2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti".

Prima întâlnire din cadrul acestei conferinţe s-a desfăşurat ieri, 18 octombrie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Timişoara şi a reunit preoţii din protopopiatele Timişoara I şi II. Preoţii din protopopiatele Lugoj şi Făget se întâlnesc astăzi, iar mâine se vor întâlni slujitorii din Deta şi Sânnicolau Mare.

Deschiderea conferinţei a fost precedată de slujba de Te Deum săvârşită în Biserica "Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din incinta Centrului Eparhial, de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Discuţii teologice, pastorale şi administrative

În prima parte a conferinţei, pr. Ion Novac, de la Parohia Ortodoxă Română Timişoara - Zona Steaua, a susţinut o prelegere despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, după care au urmat dezbateri pe marginea referatului prezentat. Părintele Vasile Itineanţu, parohul bisericii cu hramul "Sfântul Ştefan" din Timişoara - Calea Martirilor, a făcut o scurtă prezentare a momentului proclamării Autocefaliei româneşti şi a raporturilor Bisericii Ortodoxe Române cu Patriarhia Ecumenică. Părintele Itineanţu a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă anumite comunităţi creştine din estul Europei. Părintele Marius Ioana, de la biserica studenţilor din Timişoara, a vorbit despre momentul sfinţirii pentru prima dată a Sfântului şi Marelui Mir. În partea a doua a întâlnirii, au fost făcute aprecieri asupra modului de slujire a Te Deumului săvârşit la începutul conferinţei şi asupra predicii rostite de către pr. Florentin Jura de la Parohia "Martirilor".

Necesitatea conlucrării pentru construirea şi restaurarea bisericilor

Ultima parte a acestei întâlniri a fost dedicată abordării mai multor aspecte de ordin administrativ din viaţa parohiilor. Au fost sesizate câteva probleme administrative şi de slujire în unele parohii şi s-au propus soluţii ce pot fi implementate în viitor. Părintele Ionel Popescu, Vicar administrativ al eparhiei, a accentuat datoria pe care preotul trebuie să o aibă în administrarea bunurilor parohiale, a arhivei, registrelor şi a bibliotecii parohiale.

În încheierea întâlnirii, PS Paisie Lugojanul a accentuat responsabilitatea în slujirea pastorală de care trebuie să dea dovadă fiecare preot în parohie, care nu este doar administrator al bunurilor bisericeşti de care trebuie să se îngrijească în mod sigur, ci şi administrator al Sfintelor Taine, de care va răspunde în faţa lui Dumnezeu, atât în ceea ce îl priveşte, cât şi pentru credincioşii pe care îi are în păstorire. De asemenea, Preasfinţia Sa a evidenţiat importanţa colaborării ce trebuie să existe între parohie, protopopiat şi Centrul Eparhial, privind restaurarea bisericilor, construirea de noi biserici, precum şi pictarea lor. PS Paisie a evidenţiat faptul că trebuie să se ţină seama de toate reglementările legale în vigoare, precum şi de prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Române. (diac. Marius Mircia, George Giurgiu)