Dezbateri despre slujirea şi misiunea preotului
Conducătorii oficiilor protopopeşti din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei s-au întrunit marţi, 17 februarie, în şedinţă de lucru la Reşedinţa Mitropolitană din Timişoara. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.
În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe aspecte privind buna desfăşurare a activităţii pastoral-misionare şi administrativ-gospodăreşti la nivelul parohiilor din cuprinsul celor şase protopopiate ale eparhiei: Timişoara I, Timişoara II, Lugoj, Făget, Deta şi Sânnicolau Mare. De asemenea, au avut loc discuţii privind modelul de viaţă creştinească pe care preotul şi familia sa trebuie să-l ofere comunităţii, atât prin armonia vieţii de familie, cât şi prin dăruirea şi dragostea faţă de slujirea lui Hristos.
„În urma întâlnirii, am simţit în Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan un părinte preocupat sincer de problemele preoţilor din parohii, ale familiilor preoţeşti, dar şi de probleme de natură administrativă ale oficiilor protopopeşti. S-au discutat aspecte care ţin de latura administrativă, de vânzarea lumânărilor, de colportajul în parohii.
S-au făcut propuneri din partea protopopilor, care să ajute la o mai bună desfăşurare a activităţii protopopeşti, dar şi a activităţii parohiilor. În mod plăcut ne-a surprins şi ne amintim cu mare drag de acest aspect, acela că Părintele Mitropolit este foarte aplecat înspre familia preotului, înspre poziţia preotului în societate şi în parohia pe care o păstoreşte. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa este preocupat ca preoţii să nu-şi neglijeze îndatorirea de căpetenie, aceea de păstori sufleteşti, de rugători pentru comunitatea păstorită, şi nu în ultimul rând de părinţi pentru toţi cei care calcă pragul bisericii sau al casei parohiale. Rămânem după această întâlnire cu o impresie de căldură sufletească, că avem un părinte care în continuare, după vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, duce mai departe această slujire pastorală în Eparhia Timişoarei şi cu aceeaşi dragoste şi bunătate ne înconjoară, se apropie de noi şi ne îndrumă mai departe în activitatea noastră“, a precizat protopop Mircea Szilagiy, Protopopiatul Timişoara II.
Misiune şi responsabilitate în parohiile sărace
Un punct important al întâlnirii a fost dedicat parohiilor sărace, care se confruntă cu numeroase neajunsuri datorate în primul rând depopulării satelor şi îmbătrânirii comunităţii. În aceste cazuri, oficiile protopopeşti sunt cele care au contact direct cu preotul paroh al comunităţii respective şi au datoria de a informa centrul eparhial în vederea rezolvării după caz a problemelor ce se ivesc la nivelul acestor parohii misionare. „Protopopii sunt reprezentanţii chiriarhului în teritoriu şi, potrivit Înaltpreasfinţiei Sale, dânşii cunosc cel mai bine situaţia din teren, situaţia preoţilor, a parohiilor, a bisericilor, cimitirelor ş.a. Întâlnirea de lucru ce a avut loc la Centrul eparhial din Timişoara a fost axată pe această bună cunoaştere a problemelor actuale cu care se confruntă preoţii din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Timişoarei. Înaltpreasfinţia Sa a insistat ca protopopii, în calitatea ce o au, să fie mereu prezenţi în parohii, să participe cel puţin o dată pe an la o şedinţă a consiliului parohial, să colaboreze îndeaproape cu preoţii parohi, cu preoţii coslujitori, cu consiliul şi comitetul parohial, nu mai puţin cu epitropii, din fiecare parohie, aşa încât să poată fi rezolvate la timp toate problemele cu care se confruntă Biserica noastră în momentul de faţă, mai ales în parohiile mici, în parohiile izolate, în parohiile care se depopulează văzând cu ochii şi unde prin efortul oficiului protopopesc şi al centrului eparhial trebuie menţinut preotul, pentru că a rămas, din păcate, singurul intelectual al acestor localităţi, singurul care mai poate să ajute la menţinerea credinţei noastre acolo“, a menţionat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.