Diagnosticul precoce, esențial în autism
Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) a atras atenția, într-un comunicat trimis presei, asupra necesității diagnosticării de la vârste foarte mici a copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), acest lucru fiind esențial în buna funcționare a terapiei și în creșterea șanselor de recuperare a acestora. În prezent, diagnosticul pentru TSA poate fi stabilit după 18-24 luni, însă semne pot fi observate încă de la 10 luni - 1 an, spun reprezentanţii asociaţiei.
„Recuperarea terapeutică cu cele mai bune rezultate dovedite ştiinţific este ABA (Applied Behavior Analysis). Succesul acesteia depinde de patru factori majori: nivelul de gravitate al afecţiunii, vârsta copilului la intrarea în program, gradul de implicare a familiei, experienţa echipei de terapeuţi şi a coordonatorului care lucrează cu cel mic”, se mai arată în comunicat.
Studiile realizate la nivel internațional au demonstrat că, dacă terapia este începută la vârstă foarte mică (la doi ani sau chiar mai devreme), este intensivă (20-30 de ore săptămânal) şi se desfăşoară fără întrerupere timp de minim doi ani, 20-30% dintre copii pot deveni complet independenţi, iar simptomele autismului dispar.
În România nu există un raport la nivel naţional privind numărul copiilor diagnosticaţi cu TSA, dar, potrivit estimărilor neoficiale, există peste 30.000 de cazuri.