Dialog cu tinerii despre Hristos şi Sfintele Taine
La invitaţia Arhiepiscopiei Timişoarei şi a Episcopiei Caransebeşului, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, a fost prezent în zilele de 26 şi 27 martie în mijlocul studenţilor teologi bănăţeni. Acesta le-a vorbit tinerilor despre educaţia în Hristos şi actualitatea Sfintelor Taine în modernismul actual.
Întâlnirea cu publicul timişorean a avut loc în 26 martie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Conferinţa, desfăşurată sub genericul „Actualitatea Spovedaniei şi Împărtăşaniei în modernismul zilei de azi“, a întrunit studenţi şi profesori de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din oraş, precum şi zeci de timişoreni iubitori de teologie şi dornici să împărtăşească din valorile şi frumuseţea Ortodoxiei. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de consilieri de la Centrul eparhial şi clerici din cuprinsul eparhiei. Invitatul serii de dialog duhovnicesc a subliniat câteva aspecte privitoare la rolul şi semnificaţia celor două mari Taine ale Bisericii, Mărturisirea şi Euharistia, în viaţa fiecăruia dintre noi, arătând că prin acestea creşte Biserica lui Hristos. „Taina Sfintei Euharistii este Taina Bisericii, în jurul căreia se creează şi se creşte Biserica. Noi trebuie să fim conştienţi că atunci când vorbim lumii de astăzi despre Euharistie, ea înţelege foarte puţin din aceasta. Suntem chemaţi să ne arătăm mai dispuşi în a le explica oamenilor că în Biserică sunt construcţiile acestea de har care vin în întâmpinarea lor, nu pentru a-i certa, ci pentru a-i hrăni şi a-i ţine aproape de Hristos şi pentru a le dărui bucuria aceasta desăvârşită de a fi oamenii lui Dumnezeu. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că a te spovedi şi a te împărtăşi ţine de o anumită educaţie în Hristos a vieţii şi că în afara acestor două atingeri de har este foarte greu să îţi găseşti echilibrul, care nu se poate împlini dacă nu sunt realizate cu Hristos“, a precizat pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.
Conferinţe închinate Anului omagial euharistic
Întâlnirea publicului timişorean cu renumitul profesor de teologie din Sibiu s-a desfăşurat în cadrul seriei de conferinţe prepascale, organizate de Arhiepiscopia Timişoarei, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara şi ASCOR Timişoara. Tematica conferinţelor este dedicată Anului omagial euharistic, având loc sub genericul „Cuminecare şi Comunicare. Taina Sfintei Euharistii şi Taina Sfintei Mărturisiri“. Referitor la tematica întâlnirilor de dialog duhovnicesc organizate în această perioadă în oraşul de pe Bega, pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, a menţionat: „Ne-am axat pe un generic sugestiv, Comunicare şi Cuminecare, încercând să vedem în ce măsură Taina Sfintei Spovedanii reprezintă pentru omul contemporan un mijloc de a dialoga cu sine, cu lumea din jurul lui şi cu Dumnezeu. Am alocat un spaţiu important şi Tainei Sfintei Euharistii, dat fiind faptul că prin intermediul ei, sufletul nostru se îndumnezeieşte şi ne bucurăm de hrana necesară minţii în vederea înţelegerii profunzimilor ascunse în Tainele Bisericii. Este foarte important acest ciclu de conferinţe pentru că, în primul rând, aduce în actualitate două dintre Tainele Bisericii, iar în al doilea rând, acestea reaşază în atenţia publică importanţa pe care o au sacramentele Bisericii noastre şi îl aşază pe Hristos în centrul vieţii credincioşilor. Conferinţele sunt importante şi pentru studenţi, pentru că ele vin şi completează nivelul lor de cunoştinţe dobândite la orele de curs şi sunt importante chiar pentru preoţii din eparhia noastră, întrucât reactualizează unele idei care, poate din lipsa unei lecturi curente, le-au dispărut şi în felul acesta sunt aduse în prim-planul minţii lor, făcând din ei apărători şi propovăduitori ai dreptei credinţe şi bineînţeles mărturisitori ai Sfintelor Taine“. Seria conferinţelor prepascale de la Timişoara va continua în săptămânile următoare cu două meditaţii teologice despre Mărturisire şi Euharistie, susţinute de pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, şi pr. prof. dr. Ioan Bizău, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Conferinţa „Despre educaţia în Hristos“ la Caransebeş
Părintele Necula a conferenţiat şi la Caransebeş, aceasta având loc joi, 27 martie, în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeşului. Tema conferinţei a fost „Educaţia în Hristos a tinerei generaţii“. În continuarea manifestării, distinsul invitat a răspuns numeroaselor întrebări adresate de cei prezenţi, făcând referire şi la problemele societăţii contemporane. La final, au fost prezentate ultimele apariţii editoriale semnate de părintele Constantin Necula. La acest veritabil eveniment, organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, au fost prezenţi preoţi, elevi seminarişti şi studenţi teologi, dar şi mulţi tineri de la şcolile şi liceele din localitate, precum şi credincioşi de toate vârstele. „Am avut deosebita bucurie de a primi în mijlocul nostru pe unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi misionari din ultimele două decenii, care a vorbit tinerilor şi credincioşilor caransebeşeni despre educaţia în Hristos. Într-o epocă în care se vorbeşte şi se scrie atât de mult despre educaţie, dar se practică din ce în ce mai puţin, părintele profesor Constantin Necula se străduieşte să împărtăşească, cu mult entuziasm, din propriile experienţe, în lucrarea pastoral-misionară cu tinerii. La fel ca şi în alte părţi, şi la noi la Caransebeş, apariţia sa în public a constituit un eveniment şi nădăjduim ca prin cuvântul său rostit astăzi cu putere multă să fi răscolit multe inimi şi conştiinţe“, a arătat părintele consilier Alin Câmpean. Conferenţiar universitar la Catedra de omiletică şi catehetică a Facultăţii de Teologie din Sibiu, părintele Constantin Necula transmite, cu timp şi fără timp, tuturor generaţiilor, „tineri de vârste diferite“, învăţătura autentică a Bisericii, într-un mod deosebit de atrăgător. Autor a numeroase cărţi şi studii de specialitate, recunoscut publicist în presa bisericească şi laică, părintele susţine de aproape două decenii conferinţe şi cateheze în marile centre universitare din ţară şi din întreaga Europă, fiind apreciat de un public larg, cu preocupări în diferite domenii, tocmai pentru stilul său direct şi pentru vasta sa experienţă misionară. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)