Dicţionar medical

Data: 17 Ianuarie 2009

- salazion: tumefacţie inflamatorie provocată de obstrucţia unei glande a lui Meibomius, situată în pleoapă. Salazionul este un nodul roşu, suplu, amplasat în grosimea pleoapei. Este nedureros în absenţa suprainfecţiei. Salazionul apare fără o cauză deosebită. Cu ajutorul tratamentului medical pe bază de colire, pomezi antibiotice şi antiinflamatoare, salazionul poate să se resoarbă total sau să lase în urmă un nodul închistat, alb şi tare, de asemenea nedureros, care poate să fie retras chirurgical atunci când este deranjant;

- salicilamida: compus din grupa salicilaţilor, având proprietăţi analgezice-antipiretice şi antireumatice asemănătoare acidului acetilsalicilic; - salicina: substanţă extrasă din scoarţă de salcie, cu proprietăţi antipiretice şi antinevralgice; - salivă: produsul de secreţie a 3 perechi de glande - parotidele, submaxilarele şi sublingualele -, la care se adaugă secreţia micilor glande existente în mucoasele labială, linguală, bucală şi palatină. Compoziţia chimică a salivei variază cantitativ şi calitativ foarte mult de la un individ la altul şi chiar la acelaşi individ, în funcţie de stimulii locali şi centrali; - salivar: referitor la salivă. Sunt glande sub limbă, care secretă saliva; - salivaţie: secreţie abundentă de salivă; - salmoneloză: boală infecţioasă provocată de o Salmonella, bacterie Gram negativă, care parazitează tubul digestiv al vertebratelor. Salmonelozele, care prezintă numeroase varietăţi, sunt transmise fie pe cale digestivă (toxiinfecţie alimentară), fie prin ingestia de apă, provenind adesea dintr-o fântână, fie prin ingestia de alimente care conţin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, ouă). În unele cazuri, bacteria este transportată pe hrană prin intermediul muştelor, plecând de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectată atunci când este manipulată de către purtători de salmonella. Salmonelozele afectează indivizii fie în cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii, în particular în colectivităţi (cantine, focare, spitale); - Salmonella: bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecţioase (febră tifoidă, paratifosul, intoxicaţii alimentare); - salpingectomie: extirparea chirurgicală a unei trompe uterine sau a ambelor. O salpingectomie este indicată în tratamentul unei infecţii a trompelor sau pentru a trata o sarcină extrauterină tubară. Aceasta poate fi practicată prin laparotomie (deschidere chirurgicală a abdomenului) sau prin celiochirurgie (introducere de instrumente printr-o mică incizie abdominală). Anestezia este întotdeauna generală şi spitalizarea variază ca durată între 4 şi 7 zile, în primul caz, şi între 24 şi 72 de ore - în al doilea caz. O salpingectomie a unei trompe nu afectează în nici un fel fertilitatea femeii dacă cealaltă trompă este funcţională.