„Dicţionarul personalităţilor din România. Biografii contemporane“
De curând a apărut o nouă ediţie a „Dicţionarului personalităţilor din România. Biografii contemporane“, un proiect de anvergură naţională, realizat de Romanian Biographic Institute, sub egida ONG ECO-EUROPA. Lucrarea se identifică drept unul dintre cele mai mari indexuri biografice contemporane din România, cuprinzând peste 1.500 de biografii, al căror unic criteriu de alegere este recunoaşterea valorii unor români de seamă, care, prin activitatea profesională şi prin talentul personal, s-au evidenţiat în domeniul propriu de activitate, obţinând respectul şi recunoaşterea societăţii.
Trăim într-o lume în care identităţile tradiţionale, culturale şi sociale au devenit fragile. Oamenii se autodefinesc din ce în ce mai puţin prin intermediul unor apartenenţe clare privind limba, religia, clasa socială sau cultura. Individual, omul pare a fi câteodată perceput prea puţin în această lume a globalizării. În acest sens, este cu atât mai important să ne împotrivim anonimizării societăţii, printr-un omagiu adus performanţelor umane. Iar volumul de faţă răspunde nevoii societăţii româneşti de a-şi cunoaşte şi recunoaşte valorile contemporane şi mijloceşte accesul direct la personalităţi din toate domeniile vieţii publice, oferind, în acelaşi timp, un acces incitant şi educativ la istoria modernă.
Astfel, „Dicţionarul personalităţilor din România. Biografii contemporane“ este ca un cap de pod peste ultimele cinci decenii ale secolului XX şi primii ani ai noului veac, în care colectivul de redacţie a căutat, şi a găsit, un criteriu care să confere unitate şi continuitate acestei lucrări, ce cuprinde viaţa şi activitatea creatoare a unor personalităţi din domeniile cele mai variate: tehnică, politică, medicină, armată, cultură, viaţă spirituală. Acest criteriu este pasiunea în activitatea profesională, în creaţia artistică ori în viaţa personală. Descoperim aici 1.500 de mărturii despre sacrificiu, inteligenţă, creativitate, profesionalism, şi tot atâtea exemple de oameni care lasă în urma lor semne palpabile de progres, opere nemuritoare, lucrări monumentale, descoperiri ştiinţifice, recorduri sportive, poezii pline de simţire şi talent, contribuţii la dezvoltarea teologiei, la modelarea sufletelor şi aducerea lor mai aproape de Dumnezeu.
Este salutară iniţiativa colectivului de redacţie de a prezenta în volum personalităţi ale Bisericii Ortodoxe Române contemporane, ierarhi şi preoţi ai Bisericii care lucrează neostenit în ogorul lui Hristos. Amintim prezenţa în dicţionar a unor personalităţi ale vieţii bisericeşti din ţară şi din Banat, precum Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, originar din localitatea bănăţeană Dobreşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi alte personalităţi.
Privit în ansamblu, dar mai ales răsfoindu-l cu interes, remarcăm, cu siguranţă, că această ediţie a „Dicţionarului personalităţilor din România. Biografii contemporane“ este un eveniment editorial incontestabil, nu doar pentru că ne aliniază cu ţările care au asemenea enciclopedii sau datorită impresionantului volum de muncă pe care îl presupune o asemenea realizare, ci mai ales pentru că această lucrare aduce în faţa publicului inestimabilul capital de valoare umană al neamului nostru românesc contemporan. Iar prezenţa ierarhilor, a profesorilor de teologie şi a preoţilor în cadrul unui dicţionar al personalităţilor naţionale arată lămurit că, prin lucrarea neostenită a slujitorilor ei, Biserica strămoşească a rămas mereu actuală, practică, activă şi hotărâtă pentru a-i ajuta pe români să coexiste în unitatea dragostei şi a credinţei. Societatea are nevoie de Biserică şi implicit de Hristos, căci, aşa cum spune Sfânta Scriptură: „Fără Mine nu puteţi face nimic“ (Ioan 15, 5).
Concluzionând, sperăm că „Dicţionarul personalităţilor din România. Biografii contemporane“ se va bucura de un interes deosebit din partea celor care îl vor deschide şi va fi mesagerul cel mai îndreptăţit al bunelor intenţii de a arăta că există oameni iubitori de oameni, de cultură, de ştiinţă şi de Dumnezeu, care pun tot ce au mai bun în ceea ce fac, rezultând astfel valori, indiferent de vremurile în care se nasc. (Lucian Florea)