Dieta cu fructe şi legume are efect redus de prevenire a cancerului
Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au descoperit recent că proprietăţile anticarcinogene ale unei diete bazate pe multe fructe şi legume sunt, în cel mai bun caz, reduse. Aceştia au relizat unul dintre cele mai ample studii dedicate legăturii dintre dietă şi cancer, urmărind consumul de fructe şi de legume în cazul a 400.000 de bărbaţi şi femei din 10 ţări europene pe o perioadă de aproximativ nouă ani, timp în care în rândul acestora s-au înregistrat 30.000 de îmbolnăviri de cancer. Cercetătorii au descoperit că mâncatul unei cantităţi suplimentare de 200 de grame de fructe şi de legume în fiecare zi a redus incidenţa apariţiei cancerului cu aproximativ 4%. Aceste rezultate au confirmat părerile pesimiste ale cercetătorilor din ultimii 10 ani: efectul protector al fructelor şi legumelor asupra apariţiei cancerului este extrem de limitat. Descoperirile reprezintă o infirmare dramatică a părerilor din urmă cu 20 de ani, când se susţinea că a consuma legume şi fructe poate duce la reducerea cu până la 50% a numărului îmbolnăvirilor de cancer. De altfel, în 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomanda consumul de cinci ori pe zi de fructe şi de legume. Pe de altă parte, dacă în privinţa cancerului consumul de fructe şi de legume nu a dovedit nici un efect, în ceea ce priveşte bolile de inimă s-a constatat o reducere cu 30% a incidenţei printre cei care au consumat fructe şi legume de cinci ori pe zi faţă de cei care consumau mai puţin de o dată şi jumătate pe zi. Cu toate acestea, rămâne posibil ca unele legume să aibă efecte împotriva anumitor tipuri de cancer şi ca efectul general al unei diete bogate în fructe şi legume să fie mai pronunţat în rândul oamenilor tineri, cum ar fi licopenul, prezent în roşii, cu efecte împotriva cancerului de prostată sau coacăzele, căpşunile si broccoli, care au proprietăţi anticancerigene.