Dieta mediteraneană scade riscul dezvoltării diabetului de tip II

Data: 19 Octombrie 2010

Un studiu realizat de cercetătorii spanioli arată că persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte diabet de tipul II. La studiu au participat 418 adulţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care au urmat fie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietă mediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dietă săracă în grăsimi. În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în legume, cereale cu conţinut ridicat de fibre, peşte şi grăsimi nesaturate, mai ales ulei de măsline şi de nuci, şi săracă în carne roşie şi lactate grase, au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta diabet. Potrivit nutriţioniştilor, dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Diabetul de tipul II, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Peste 220 milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul II. Statisticile OMS arată că, în 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane la nivel mondial.