Diplomele românilor vor fi recunoscute în Canada
Noul acord economic şi comercial dintre Uniunea Europeană (UE) şi Canada (CETA), care urmează să intre în vigoare în următoarele săptămâni şi care elimină vizele pentru românii care vor să călătorească în această țară, va permite specialiştilor români să profeseze în statul nord-american, unde le vor fi recunoscute studiile.
Tratatul denumit CETA este realizat într-o asemenea manieră încât să faciliteze accesul specialiştilor din UE, așadar inclusiv din România, pe piaţa muncii din Canada, a subliniat ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, într-o conferinţă pe tema acestui acord economic şi comercial, organizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). „Atât specialiştii canadieni, cât şi cei români vor avea studiile recunoscute reciproc, o situaţie de care vor beneficia companiile din ambele ţări care exportă echipamente sau din sectoarele IT, telecom sau software. În plus, acest lucru poate fi benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii care nu îşi permit să angajeze personal în Canada şi trebuie să furnizeze servicii direct din România. CETA va facilita transferul de personal de cealaltă parte a Atlanticului şi va permite companiilor să trimită personal pentru mentenanţa echipamentelor”, a spus ambasadorul. Spre deosebire de Canada, care a simplificat astfel accesul românilor pe piaţa muncii, recunoaşterea sau echivalarea studiilor pentru cei care intenţionează să obţină un loc de muncă în Statele Unite urmează o procedură destul de complexă, potrivit www.rprs.ro. În funcţie de scopul pentru care este solicitată, recunoaşterea se efectuează direct de către angajator (compania, firma sau autoritatea publică) sau de autoritatea profesională sau de autorizare competentă, pentru cei care doresc să practice o profesie reglementată. Unul dintre cele mai mari centre de echivalare a studiilor din SUA este World Education Services (WES), care oferă pe site-ul propriu toate informaţiile privind întreaga procedură.
Pentru cei care vor să lucreze în spaţiul UE, cea mai uşoară, rapidă şi transparentă procedură de recunoaștere a calificărilor este procedura de obţinere a Cardului Profesional European (CPE), care nu este un card propriu-zis, ci dovada electronică a faptului că solicitantul a trecut cu succes de verificările administrative și că i-au fost recunoscute calificările profesionale. Dezavantajul este că CPE se poate utiliza doar pentru anumite calificări, mai exact pentru cele de asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan şi agent imobiliar. Pentru celelalte profesii se aplică procedurile standard de recunoaștere a calificărilor.
Pentru a veni în ajutorul românilor preocupaţi de echivalarea şi recunoaşterea studiilor, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED), care funcționează ca direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, oferă pe site-ul propriu, la adresa www.cnred.edu.ro, toate informaţiile necesare.
Revenind la întâlnirea de la CCIR, la care a fost prezent și ambasadorul Canadei, preşedintele Camerei de Comerț, Mihai Daraban, a ținut să evidențieze și alte avantaje pentru România ale acordului CETA, pe lângă mobilitatea muncii. Astfel, printre beneficiile directe se numără și eliminarea a 98% din barierele tarifare, precum și a 93% din taxele pentru produsele agroalimentare, dar și reducerea de taxe pentru comerţul de mărfuri sau acces la licitaţiile din Canada.
Reamintim faptul că Parlamentul European a aprobat, în februarie, acordul de liber schimb CETA, urmând ca documentul să fie ratificat de cele 42 de parlamente naţionale ale tuturor regiunilor şi statelor UE, precum şi în Legislativul canadian. Nu există o dată-limită pentru ratificarea acordului de către toate statele. Oricum, la începutul lunii mai va fi aplicat provizoriu.