Discutii despre combaterea formalismului religios, la Icuşeni Vale
▲ Preoţii din comunele botoşănene Vorona şi Tudora formează Cercul pastoral nr. 5 din Protopopiatul Botoşani ▲ La ultima întrunire a cercului, preoţii au oficiat Taina Sfântului Maslu, s-au rugat pentru ploaie şi au discutat despre combaterea formalismului religios ▲ Cercul pastoral îşi propune diverse activităţi pastoral-misionare şi culturale ▲
La parohia „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din satul Icuşeni Vale, comuna Vorona, Protopopiatul Botoşani, în după-amiaza zilei de duminică, 29 iulie 2007 a avut loc o întâlnire a Cercului pastoral nr. 5 din cadrul protopopiatului amintit. Din acest cerc pastoral fac parte 12 preoţi din comunele botoşănene Vorona şi Tudora. Cercul pastoral este activ din martie 2007. Pe lângă cei 10 preoţi prezenţi, membri ai cercului pastoral, au participat şi stareţul de la Sihăstria Voronei, protos. Ghedeon Huţănaşu, primarul comunei Vorona, prof. Aurel Ştefan şi un pădurar apropiat parohiei de la Icuşeni Vale, Mitică Vatamanu.
Râvna în slujirea lui Dumnezeu
După oficierea Tainei Sfântului Maslu şi după rugăciunile pentru ploaie, la care au participat zeci de credincioşi din micuţa parohie de la Icuşeni Vale, parohul de la Vorona Nouă, pr. Gheorghe Loghin, a subliniat într-un cuvânt de învăţătură importanţa pe care o are în viaţa creştinului dăruirea faţă de slujirea lui Dumnezeu. „Părintele a arătat în cuvântul de învăţătură râvna Proorocului Ilie pentru slujirea lui Dumnezeu. A arătat că a fost unul dintre cei mai râvnitori slujitori ai lui Dumnezeu. A trăit în anii de secetă şi de foamete, a fost mereu prigonit de regele idolatru, Ahab, şi cu toate acestea a persistat în slujirea lui Dumnezeu. Credinţa sa în Dumnezeu i-a fost mereu călăuză în viaţă, fiecare zi fiind pentru Sfântul Ilie un prilej de a sluji şi jertfi lui Dumnezeu. De asemenea, părintele Loghin a arătat că Sfântul Ilie este un model pentru noi toţi, un model de credinţă, de dăruire şi de sfinţenie”, ne-a declarat coordonatorul cercului pastoral, pr. Cristian Ştefan.
Mijloace pentru combaterea formalismului
Întâlnirea preoţilor botoşăneni a continuat cu discuţii referitoare la viaţa creştinului. La discuţii au participat şi primarul comunei Vorona şi câţiva invitaţi, printre care şi unul dintre donatorii constanţi ai parohiei Icuşeni Vale, pădurarul Mitică Vatamanu. În discuţii s-a arătat că mulţi credincioşi sunt expuşi pericolului de a cădea într-un formalism, încât sentimentul religios poate fi diminuat. „Discuţiile au fost libere şi deschise. Preoţii şi invitaţii au vorbit pe rând, împărtăşind din experienţele lor. S-a arătat că viaţa de zi cu zi a creştinului este plină de activităţi diverse, care împiedică uneori participarea afectivă la viaţa religioasă. Apoi, am încercat să găsim împreună câteva metode şi mijloace prin care să încercăm eliminarea formalismului. Am ajuns la concluzia că cele mai bune metode de a combate formalismul din rândul credincioşilor sunt predica şi cateheza. Oamenilor trebuie să li se explice cât de importantă este trăirea duhovnicească şi cât de neînsemnate sunt manifestările fără fond spiritual, formale”, ne-a explicat în continuare părintele Cristian Ştefan.
Cum pot scăpa preoţii de formalism
În discuţiile cercului pastoral de la Icuşeni Vale s-a atins şi o problemă delicată, aceea a formalismului în rândul clericilor. S-a arătat că majoritatea preoţilor sunt expuşi acestui pericol şi s-a arătat cum se poate elimina această problemă. „Toţi preoţii au recunoscut că există acest pericol. Am vorbit mult despre metodele prin care putem evita căderea în formalism. Preoţii participanţi au vorbit despre experienţele proprii şi cu toţii am ajuns la concluzia că putem să evităm formalismul numai prin întâlniri duhovniceşti, prin slujbe misionare şi prin lecturi duhovniceşti”, ne-a mai spus părintele Cristian Ştefan. Întâlnirea preoţilor botoşăneni s-a încheiat cu o agapă frăţească.
▲Un cerc pastoral foarte dinamic
Deşi a fost înfiinţat anul acesta, Cercul pastoral nr. 5 din Protopopiatul Botoşani este unul dintre cele mai active din zonă. Cei 12 preoţi care fac parte din cerc au hotărât ca în fiecare lună să facă slujbe misionare în cele 12 parohii. „Dorim ca în luna august să organizăm un minicampionat de fotbal cu elevii de la gimnaziile din parohiile noastre. Credem că prin astfel de activităţi realizăm o deschidere faţă de tineri şi îi apropiem de Biserică. Apoi dorim să organizăm un pelerinaj la mănăstirile din codrii Voronei, cu credincioşii care nu au văzut aceste locuri minunate”, ne-a declarat părintele Cristian Ştefan.