Distincții pentru cântăreții bisericești din Protoieria Sector 3 Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 25 Ianuarie 2024

Sala de conferințe a Protopopiatului Sector 3 Capitală a găzduit joi, 25 ianuarie, o întrunire a cântăreților biseri­cești, angajați sau voluntari, care activează în cadrul unităților bisericești din jurisdicția canonică a acesteia. Ședința a fost prezidată de părintele secretar Sergiu-Constantin Nicolaescu. La eveniment a participat și părintele Virgil Ioan Nanu de la Mănăstirea Stavropoleos, care a adresat celor prezenți un cuvânt despre importanța misiunii cântărețului în cultul ortodox.

Detalii despre scopul acestei întruniri a oferit părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu: „În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 ca An comemorativ al imnografilor și cântă­re­ților bisericești, am convocat la sediul protoieriei pe toți cân­tă­reții care activează fie ca an­ga­jați ai parohiilor, fie în calitate de voluntari, slujind Biserica de la strană și contribuind la în­fru­musețarea cultului în bisericile parohiale. În debutul acestei întâlniri festive, l-am invitat să fie alături de noi pe părintele Virgil Ioan Nanu, slujitor la Mănăstirea Stavropoleos, care are o bogată activitate în calitate de psalt la această mănăstire, apoi diacon, iar în prezent preot. Părintele iubește foarte mult muzica psaltică, cu preocupări reale în acest domeniu. Prezența sa a adus un plus în înțelegerea rolului pe care cântărețul îl are în Biserică. Au fost oferite 57 de diplome comemorative. Unii dintre cântă­reții bisericești nu au putut fi prezenți pentru că au și alte locuri de muncă, aceștia activând pe bază de voluntariat la bisericile parohiale. Au fost bu­curoși pentru distincția acordată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, și-au arătat recunoștința pentru această confirmare a apor­tului pe care îl au în bisericile parohiale. Considerăm că aces­te diplome îi vor determina mai mult să înfrumu­se­țeze slujbele Bisericii, punând mai mult în valoare, prin cântare, mesajul pe care Biserica îl exprimă în chip extraordinar în cultul liturgic”.

De asemenea, în cadrul întrunirii, a fost oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui Sorin-Vasile Tancău de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Vechi și părintelui Marian Petrovici, slujitor la Biserica „Sfântul Gheor­ghe Hozevitul” din incinta Liceului Teoretic 

„Decebal” din București, ambii membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.