Distincții pentru psalții și cântăreții bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor
În contextul Anului comemorativ 2023 dedicat imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a aprobat acordarea Diplomei comemorative a anului 2023 ostenitorilor de la strană care slujesc sau au slujit prin cântare în unitățile de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor. Marți, 9 ianuarie 2024, 39 dintre aceștia au primit distincțiile în cadrul unei ceremonii organizate în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei cu participarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și a membrilor Permanenței eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
722 de cântăreți bisericești care activează în cadrul unităților de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și 29 de cântăreți pensionari care s-au ostenit la strană în calitate de angajați sau voluntari vor primi Diploma comemorativă a anului 2023 din partea Preafericirii Sale în semn de prețuire pentru activitatea susținută în cadrul bisericilor și mănăstirilor din eparhie.
Marți, 9 ianuarie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit distincțiile primilor 39 de cântăreți în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Cei distinși în cadrul acestei ceremonii activează în funcțiile de cântăreți la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Reședința Patriarhală, Catedrala Patriarhală, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Mănăstirea Antim din București, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din județul Ilfov, Mănăstirea „Sfânta Maria”-Urlați din județul Prahova, Mănăstirea Ceptura din județul Prahova și Mănăstirea Chițorani din județul Prahova.
Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a explicat importanța acestui eveniment, evidențiind faptul că orice distincție trebuie să îl responsabilizeze pe cel care o primește pentru împlinirea cu mai multă râvnă a lucrării sale.
„La nivel eparhial s-a organizat acest moment de bucurie care-i privește pe cei care Îl slăvesc pe Dumnezeu prin cântare. Anul care s-a încheiat ne-a prilejuit tuturor aprofundarea unor teme deosebit de importante legate atât de imnografie, cât și de cântarea bisericească. Pe parcursul unui an întreg am reușit să aflăm lucruri noi, lucruri deosebit de importante atât despre însemnătatea cântării în rânduiala bisericească, cât și despre marile personalități care au slujit prin cântare. Am descoperit din prelegerile celor care au dezvoltat cele două teme lucruri deosebit de importante. Așa am înțeles multe dintre lucrurile pe care trebuia să le cunoaștem, iar dacă nu, trebuia să le trăim cu mai multă intensitate. Momentul de astăzi a fost organizat din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a acordat numeroșilor cântăreți bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor, atât celor activi, cât și celor aflați la pensie, aproximativ 750 de diplome (…). Dimpreună cu aceste diplome, către dumneavoastră și către noi toți se adresează îndemnul de a fi mai atenți la felul cum slujim și cum cântăm. Nu trebuie să uităm că cei care cântă se aseamănă îngerilor. Când a venit în lume Fiul lui Dumnezeu, negrăite cântări s-au auzit la Betleem, împreună cu mesajul care trebuie să rămână mereu actual: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace, între oameni bunăvoire!». Cu aceste gânduri întâmpinăm un nou an civil și o nouă perioadă de lucrare în ogorul Bisericii la care sunt chemați, pe lângă slujitorii sfințiți, și cântăreții. Cu acest prilej vă felicităm și ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea fiecăruia și să sporească râvna noastră”, a spus Preasfinția Sa.
Restul distincțiilor vor fi înmânate cântăreților bisericești de către părinții protopopi din Arhiepiscopia Bucureștilor la proxima ședință administrativă organizată la nivel de protoierie.