Distincții tinerilor talentați din Protopopiatul Reșița
Cei mai talentați copii și tineri din Protopopiatul Reșița care au participat la Concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” au fost premiați în orașul Anina de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La eveniment au participat protopopul Reșiței, pr. Gheorghe Șuveți, preoți coordonatori, cadre didactice, primarul orașului, Gheorghe Românu, precum și tineri din Anina, membri ai filialei locale a ATOR Banatul de Munte.
În deschiderea întâlnirii, toți cei prezenți au participat la vernisarea expoziției de icoane vechi găzduită de Centrul de afaceri din localitate, în cadrul căreia părintele paroh Alin Muntean a prezentat detalii despre proveniența icoanelor, vechimea lor și despre principalele școli de pictură din Banatul de Munte. În continuare, participanții la eveniment au mers în biserica parohială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, unde au luat parte la festivitatea de premiere a celor mai bune portofolii realizate de copiii și tinerii din Protopopiatul Reșița. Părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret și moderatorul întâlnirii, a prezentat, pe scurt, cadrul general al desfășurării concursului, oferind totodată informații despre activitățile derulate până în prezent în cadrul proiectului. A urmat vizionarea unui interviu realizat de tânăra Anita Radics cu pictorii iconari Kornelia și Matei Schinteie. „Interviul pe care l-am pregătit pentru acest concurs a însemnat începutul poveștii uneia dintre cele mai emoționante experiențe: un drum până la Covasna și întâlnirea cu soții iconari Kornelia și Matei Schinteie, care mi-au deschis cu toată dragostea lor ușile tainei iconografiei. Discutând cu aceștia, am înțeles cât de adâncă este, de fapt, această taină care m-a fascinat. Însă, mai presus de acest premiu pe care l-am câștigat, eu cred că am cules ceva mult mai valoros de pe urma acestei experiențe: amintirea, exemplul, povestea și, mai presus de toate, emoția pătrunderii cu totul pentru câteva momente înălțătoare în ceea ce înseamnă pictarea de icoane”, a mărturisit tânăra Anita Radics. La rândul său, tânărul George Lăpădat, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Traian Vuia” din Reșița, a mărturisit că „întâlnirea a fost una în și despre duhul mărturisirii. A fost minunat să ne regăsim, din nou, împreună, noi, tinerii bănățeni. Am învățat multe lucruri noi despre arta iconografiei și despre mărturisitori. Ne bucurăm de premiile primite și nădăjduim să mai participăm la astfel de concursuri ale Patriarhiei, întrucât ele sunt un izvor de bogată înțelepciune despre Biserica noastră stramoșească”.
Momentul premierii propriu-zise a fost unul emoționant pentru copii, Preasfințitul Părinte Lucian felicitându-i și răsplătindu-i cu diplome și premii în cărți, icoane, CD-uri și alte obiective bisericești, pe fiecare în parte. La final, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toți cei prezenți, îndemnându-i să rămână mărturistitori ai dreptei credințe și să devină icoane vii ale credinței în Hristos în societatea contemporană atât de frământată și confuză.
În data de 16 martie, arhim. Casian Rușeț, consilierul cultural al eparhiei, a premiat copiii participanți la acest concurs din cuprinsul Protopopiatului Caransebeș. Evenimentul a fost găzduit la demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș.