Distins arheolog şi istoric al Bucureştilor - profesorul Panait I. Panait (1931-2015)

Data: 24 Martie 2015

Cu multă tristeţe am primit vestea ne­aş­teptatului sfâr­şit al vieţii pă­mân­teşti a domnului profesor Panait I. Panait, personalitate marcantă a cercetării arheologice şi istorice a epocii medievale româneşti şi, cu deosebire, a trecutului oraşului Bucureşti.

Profesorul Panait I. Panait s-a născut la data de 25 noiembrie 1931, în satul Pietroiu, din comuna Borcea, judeţul Călă­raşi, în familia preotului Ioan Pa­nait şi a preotesei Vasilichia. Şcoala primară a făcut-o în comuna natală, între anii 1938 şi 1946, urmând, apoi, până în anul 1950, studiile liceale la Călăraşi. În continuare a urmat, între anii 1951 şi 1956, cursurile Fa­cul­tă­ţii de Istorie a Univer­sităţii Bu­cu­reşti, după care a lucrat la Muzeul de Istorie al Muni­ci­piu­lui Bucureşti, ajun­gând şef de secţie şi, mai apoi, director al aces­tei instituţii.

Arheolog şi cercetător pasionat şi dedicat profesiei, profesorul Panait I. Panait a creat o operă remarcabilă, concretizată în numeroase cărţi, studii şi articole publicate. În activitatea de cercetare a trecutului istoric şi-a concentrat preocupările şi stu­diul asupra domeniului arheologiei medievale, ale cărei rezulta­te le-a extins, completat şi pus în valoare prin cercetări istorice substanţiale, domnia sa fiind, deopotrivă, arheolog şi istoric me­dievist consacrat istoriei Bu­cureştilor.

Cu aceeaşi competenţă şi atenţie a abordat domnul Panait şi problemele specifice de muze­o­logie. Cunoscut ca fiind un orator pasionat, dar, totodată, permanent acoperit de datele cer­ce­tării arheologice şi istorice, precum şi un exponent al unui deo­sebit simţ al măsurii şi echili­bru­lui, s-a evidenţiat prin parti­ci­parea la numeroase conferinţe publice, sesiuni ştiinţifice, precum şi prin prezenţa, în ultimii ani, la emi­siunile TRINITAS TV,­ Radio TRINITAS, în ziarul LUMINA, aducând mereu informaţii preţioase referitoare la istoria neamului românesc.

De asemenea, după anul 1990, istoricul Panait I. Panait a adăugat bogatei activităţi de cercetare şi o remarcabilă cari­e­ră didactică universitară, trans­mi­ţând, şi pe această cale, ti­ne­relor generaţii valorile pe care le-a slujit o viaţă întreagă cu mul­tă competenţă şi devotament.

Opera profesorului Panait, cu­prinsă în mai multe volume, este de o incontestabilă valoare ştiinţifică, dar şi de o evidentă ca­pacitate de reverberaţie didac­ti­că şi educativă. Una dintre ope­­rele sale remarcabile este lu­cra­rea monografică „Constantin Vodă Brâncoveanu. Viaţa - Dom­­nia - Epoca“, cea mai amplă şi sugestivă sinteză istorică asu­pra personalităţii şi domniei Sfân­tului Voievod Martir Con­stan­tin Brâncoveanu. Lucrarea, rea­lizată în colaborare cu profesorul Ştefan Ionescu (†1994), a fost tipărită pentru prima dată în anul 1969 şi reeditată, din ini­ţiativa şi cu binecuvântarea noas­tră, la Editura Basilica a Patriarhiei Române, în anul 2014 - Anul comemorativ al Sfin­ţ­ilor Martiri Brâncoveni.

În anul 1985, cu binecuvântarea vrednicului de po­me­nire Patriarh Iustin Moisescu, pro­fesorul Panait I. Panait a coordonat lucrările de desfacere a mormântului Domnitorului Mar­­tir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheor­ghe“-Nou din Bucureşti, în scopul strict al consolidării acestuia. Notele din carnetul său de şantier au fost de un real folos în luna mai a anului 2014, când dom­nul Panait a făcut parte din comisia de deschidere, din nou, a mormântului voievodal, de această dată pentru identifica­rea şi scoaterea spre creş­ti­neas­că cinstire a moaştelor Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Ca semn al preţuirii noastre, la slujba solemnă de resfinţire a Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, în ziua de 16 august 2014, i-am oferit domnului profesor Panait I. Panait Di­plo­ma şi Medalia omagială „Sfin­ţii Martiri Brâncoveni“. Dom­nia sa a mai primit şi o altă dis­tincţie a Patriarhiei Române, şi anume Diploma de onoare Sfân­tul Apostol Andrei - Ocro­ti­to­rul României“, pe care i-am ofe­rit-o în anul 2011, având în ve­dere meritele sale deosebite pen­tru promovarea spirituali­tă­ţii ortodoxe, precum şi a culturii şi istoriei naţionale.

În acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea În­vi­erii de obşte, cu părintească dra­goste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut şi apreciat pe domnul profesor Panait I. Panait, îndemnându-i pe toţi să-l pomenească în ru­gă­ciune şi să privească spre moş­te­ni­rea culturală bogată pe care el o lasă din plinătatea dragostei şi a devotamentului pentru pun­e­rea în lumină a istoriei şi spiritualităţii poporului roman.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul său luminos împreună cu drepţii, să aline durerea familiei îndoliate şi a tuturor celor care astăzi sunt întristaţi de această plecare dintre noi a distinsului profesor, arheolog, istoric şi om de cultură Panait I. Panait!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndurerată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la slujba de Înmormântare a regretatului profesor Panait I. Panait, marţi, 24 martie 2015.