Dobânzi avantajoase pentru titlurile Tezaur
Pentru a acoperi un deficit de 7%, România are nevoie în acest an de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe pieţele externe, cât şi prin împrumuturi interne. Una din modalitățile prin care Ministerul de Finanțe împrumută bani pentru acoperirea deficitului bugetar şi a datoriei publice este emiterea de titluri de stat Tezaur pentru persoane fizice. Ultima emisiune, care a început luni, oferă dobânzi anuale de 7%, 7,5% şi, respectiv, 7,8%, pentru titlurile Tezaur cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani.
Titlurile de stat Tezaur, cu valoare nominală de 1 leu, sunt o soluţie bună de economisire pentru toţi cetăţenii, a subliniat ministrul finanţelor, Tanczos Barna. „Le recomand tuturor românilor să se intereseze, pentru că reprezintă o investiţie sigură, cu o dobândă mai mare decât dobânzile obişnuite, o dobândă neimpozitată. Şi statul român este interesat ca aceste dobânzi să nu plece la alte companii, să nu plece în afara ţării, ci să ajungă în buzunarele românilor”, a precizat Tanczos Barna, la o emisiune televizată.
Obligațiunile lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei pot fi cumpărate online, între 13 ianuarie şi 6 februarie 2025, de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile necesare achiziționării online, prin SPV, sunt: deschiderea contului de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei selectată, subscrierea titlurilor Tezaur, viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar al investitorului.
Cetățenii care nu au cont SPV pot să achiziţioneze fizic titlurile astfel: între 13 ianuarie 2025 - 7 februarie 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului; între 13 ianuarie şi 6 februarie, în mediul urban, respectiv între 13 ianuarie şi 5 februarie, în mediul rural, prin subunităţile poştale ale Poştei Române.
Unul din avantajele investirii în titluri Tezaur, pe lângă dobânzile superioare celor oferite de bănci, este faptul că veniturile obţinute sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar suma investită poate fi oricât de mare. De asemenea, titlurile sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans, iar un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Anularea subscrierilor deja efectuate se poate face doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Pot cumpăra titluri Tezaur persoanele fizice care au împlinit 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor, în calitate de emitent al obligațiunilor, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice, arată instituția. Potrivit cursdeguvernare.ro, în 2024, populația a împrumutat statul cu aproximativ 32,7 miliarde de lei, asigurând astfel 13,1% din necesarul de finanțare al anului trecut, de 250 de miliarde de lei. (C. Z.)