Doi arhierei au sfințit biserica din Hamba, județul Sibiu
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au sfințit Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Hamba, județul Sibiu. La final a fost semnată înfrățirea dintre comuna Șura Mare și localitatea Feștelița din Republica Moldova.
Duminica a 3-a după Rusalii a adus binecuvântare arhierească peste comunitatea din Hamba, județul Sibiu, prin slujba de sfințire a bisericii din localitate și Sfânta Liturghie săvârșită de cei doi arhierei și un sobor de preoți și diaconi. După târnosirea lăcașului de cult au fost sfințite Masa Sfântului Altar și catapeteasma nouă a bisericii.
Alături de credincioșii din Hamba au fost prezente oficialități din țară și din Republica Moldova, precum și numeroși oaspeți, informează Mitropolia Ardealului.
După slujba de sfințire, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre însemnătatea acestei rânduieli liturgice.
„Târnosirea Sfântului Altar este un eveniment care se repetă rar în istoria unei biserici, numai atunci când are nevoie de refacere sau la începuturile slujirii într-o biserică nou construită. Masa Altarului e pregătită în mod special. În centrul mesei, într-o firidă s-au pus moaște de sfinți martiri, aduse de noi, și acel înscris numit hrisov, mărturie care rămâne în istorie și la Cancelaria parohială, și în arhiva eparhială”, a spus ierarhul.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Părinte Episcop Veniamin, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.
„Pericopa evanghelică de astăzi vine și ne pune înaintea ochilor mai multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere în urcușul nostru spre Dumnezeu. În primul rând, Mântuitorul spune că luminătorul omului este ochiul: «Dacă ochiul tău va fi murdar, atunci și în sufletul tău este întuneric». Mântuitorul vrea să scoată în evidență că toate pornesc din inima omului și în funcție de sufletul omului sau de ceea ce omul are în inimă, el vede în jurul lui, poate vedea lucrurile frumoase atunci când are sufletul curat și încălzit de harul Duhului Sfânt sau vede toate lucrurile pervertite, pentru că le analizează din perspectiva gândirii sale, din perspectiva preocupărilor sale și mai ales a patimilor care îl stăpânesc pe el”, a subliniat ierarhul.
Înfrățire între Șura Mare și Feștelița
Preotul paroh Ioan-Remus Răsvan a fost hirotesit la final iconom stavofor pentru întreaga activitate pastorală și administrativă. Preotul paroh le-a mulțumit celor doi arhierei pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității, iar în semn de prețuire și de mulțumire le-a oferit celor doi ierarhi din partea comunității câte o icoană a Maicii Domnului.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a acordat distincția „Crucea Șaguniană” pentru laici primarului comunei Șura Mare, Ionuț Maier, primarului comunei Feștelița din Republica Moldova, Nicolae Tudorean, profesorului Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Astra, și secretarului de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Au fost acordate diplome de apreciere binefăcătorilor care au ajutat la procesul de înnoire a lăcașului de cult.
La final, au fost semnate protocoale de colaborare între comuna Șura Mare și localitatea Feștelița, oficializând înfrățirea dintre cele două localități din România și Republica Moldova.