Donarea de sânge este un act nobil
Numeroase persoane din Bucureşti şi Ploieşti au participat în această săptămână la campania „O picătură de sânge pentru viaţa aproapelui“, iniţiată în primăvara acestui an de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Până astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti s-au prezentat pentru recoltare aproximativ 300 de persoane, majoritatea din rândul voluntarilor şi credincioşilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dar şi de la alte parohii din Bucureşti. Organizatorii se aşteaptă ca mâine, 2 noiembrie, numărul persoanelor care vin să doneze sânge să crească mult peste media din timpul săptămânii, când majoritatea oamenilor sunt în activitate la locul de muncă.
Deşi campania derulată de Patriarhia Română urma să se desfăşoare la Ploieşti abia astăzi, datorită numărului mare de solicitări, recoltarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Ploieşti a început de ieri, 31 octombrie, şi va continua până mâine. La aceasta au participat credincioşi din municipiul Ploieşti şi 120 din cei aproximativ 1.600 de elevi de la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu“ din Ploieşti, coordonaţi de directorul şcolii, Rodica Avrămescu, directorul-adjunct Adriana Mihai şi directorul-adjunct Ileana Ilie. „Biserica s-a implicat de-a lungul timpului în toate nevoile poporului, indiferent care au fost acestea. Ea are un spectru de activitate în tot universul uman, de când omul se naşte şi până la moartea acestuia. Referitor la donarea de sânge, trebuie să spunem că acest act a fost neglijat în ultima perioadă. De aceea, iniţiativa Patriarhiei Române concretizată în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti vine să dea un exemplu pozitiv societăţii, deoarece la noi nu se mai cultivă ideea de voluntariat. Întrucât societatea suferă de lipsa unor exemple vii, noi tocmai acest lucru vrem să îl oferim. Astfel, Biserica este un model de mobilizare şi are un impact pozitiv în viaţa oamenilor. Omul are în general o sensibilitate faţă de suferinţă şi boală, are o sensibilitate la nevoile aproapelui, iar Biserica, emblema ţării şi a neamului românesc, se implică în toate aspectele sociale. Donarea de sânge este un act care depinde de voinţa liberă a fiecăruia, iar dacă ne mobilizăm, putem realiza lucruri mari“, ne-a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Pe 15 noiembrie, campania va continua la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti, iar pe 19 noiembrie, o acţiune similară se va desfăşura la Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“ din Câmpina. „Donarea de sânge este un act mult mai important decât atunci când oferi o masă caldă sau un lucru cuiva, deoarece prin acest act nobil poţi salva viaţa unui om, care uneori este măsurată în minute. Această acţiune a devenit deja o tradiţie. În viitor, dorim să facem un parteneriat cu Patriarhia Română, prin care să promovăm donarea de sânge, iar acest protocol să se deruleze la un interval de 3-4 luni. Pentru Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti acest proiect este foarte important, pentru că Biserica Ortodoxă Română este organismul cel mai credibil din ţară, iar oamenii, având încredere în Biserică, răspund chemării de a dona sânge. Noi deja avem anul acesta o creştere a colectei de sânge cu 10% faţă de anul trecut şi, în mod sigur, la aceasta a contribuit acţiunea derulată de Patriarhia Română“, ne-a declarat dr. Doina Elena Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti.