Dorna Candrenilor a găzduit Festivalul Naţional de Artă Muzicală

Data: 21 Mai 2015

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 15-17 mai 2015, în localitatea Dorna Candrenilor s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Muzicală, închinat compozitorului bucovinean Isidor Vorobchievici.

Simpozionul din data de 15 mai a avut tema „Tradiţii culturale, muzical-religioase interregionale“ şi a dezbătut subiecte precum Tradiţii corale în parohiile din Valea Siretului superior, Tradiţii şi continuitate în activitatea corală pe Valea Superioară a Mureşului, Tradiţii şi obiceiuri cultural-religioase de Paşti, Pricesnele în tradiţia muzical-religioasă, Gavriil Musicescu şi latura sa bisericească în muzica corală, Personalităţi marcante ale Bucovinei - Simeon Florea Marian, Din paginile unor muzicieni bucovineni - arhidiaconul Mihai Ursuleac.

La Sfânta Liturghie şi, apoi, la Sfântul Maslu, credincioşii, dar şi părintele Doroftiese Gabriel, preot paroh al Parohiei ortodoxe Dorna Candrenilor, s-au bucurat de prezenţa unor slujitori speciali din Bistra Mureş şi din Cernăuţi, dar şi a corurilor din Cluj şi Cernăuţi, care au cântat la strană. În contextul religios a fost oficiat şi un parastas pentru toţi cei 45 de preoţi, slujitori la biserica Dorna Candrenilor, pentru primarul Mihai Carp,  prezbitera Aurica şi pentru compozitorul Isidor Vorobchievici.

La partea de spectacol susţinut la Căminul Cultural, Trupa de teatru „Picături de Fântânele“ a impresionat prin recuzită, costume, machiaje şi prin temele frumoase din cele patru acte. Au evoluat pe scenă şi Corul de tineret Ecclesia al Parohiei Dorna Candrenilor, corala preoţească din Bazinul Dornelor, Grupul Maria de la Cluj, Grupul Teodoxa de la Constanţa, Corul Fiii Arboroasei. În plus, copiii din localitatea Bistra Mureşului au prezentat o frumoasă şezătoare românească, în care au evidenţiat specificul folcloric al zonei lor, iar Ansamblul Mugurelul a evoluat cu un program de folclor românesc bucovinean, tradiţional din regiunea Cernăuţi.