Două cercetări istorice dedicate unei biserici

Un articol de: Ziarul Lumina - 08 Octombrie 2016

La Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a apărut lucrarea monografică „Parohia Sfânta Treime-Ghencea din București”. Volumul, bogat documentat, constituie reunirea a două cercetări istorice ample, prima dintre acestea fiind efectuată de părintele Constantin N. Coman (†1977), iar a doua de părintele Ion Grădincea, actualul paroh al Bisericii „Sfânta Treime”-Ghencea.

Monografia cuprinde infor­ma­ții legate de istoricul parohiei, ctitorii, principalii restauratori și preoții slujitori, precum și detalii despre dezvoltarea cartierului din care face parte Biserica „Sfânta Treime”-Ghencea. În introducerea lucrării, părintele Ion Grădincea afirmă: „Prin vechimea, stilul construcţiei şi calitatea picturii, Biserica «Sfânta Treime»-Ghencea reprezintă în ansamblul ei un valoros monument de artă şi arhitectură. În acelaşi timp, lo­ca­șul este rodul strădaniilor mai multor generaţii de clerici şi credincioşi care au ostenit de-a lungul vremii să ridice şi să păstreze în partea de sud-vest a Capitalei o biserică vrednică de rosturile ei în spiritualitatea neamului nostru. Distinsă și măreaţă, așa cum arată astăzi, Biserica «Sfânta Treime»-Ghencea este mărturisirea dragostei de Dumnezeu a enoriaşilor din jurul ei. Admirat de toată lumea, locașul adună în zile obișnuite, ca și în duminici și sărbători, pe toți cei care caută un liman pentru suflet”.
Așezată la intersecţia Căii 13 Septembrie cu strada Sebas­tian, biserica bucureșteană este un loc de referinţă pentru istoria şi înfăţişarea oraşului. „Ea dă mărturie despre prefacerile urbanistice prin care a trecut cartierul de-a lungul celor peste 200 de ani de când s-a ridicat pe acest loc, în anul 1820, prima biserică. […] Astfel, lucrarea de față este un gest de recunoştinţă și un omagiu aduse tuturor celor care, de-a lungul vremurilor, au trudit ca noi, cei de acum, să avem o biserică așa cum este a noastră astăzi, pe care îi cunoaștem și îi pomenim în monografia aceasta, dar și celor pe care nu îi știm după nume, dar care, prin strădania lor, au contribuit la dezvoltarea și înfru­musețarea Bisericii «Sfânta Treime»-Ghencea din Bucu­rești”, mai spune părintele Ion Grădincea.
Lucrarea poate fi achizi­țio­nată de la pangarul Bisericii „Sfânta Treime”-Ghencea.