Două legume verzi anticancerigene: broccoli şi ţelina
Legumele verzi fac parte din orice top al alimentelor sănătoase care, prin fitonutrienții pe care îi conțin, au capacitatea de a preveni și ameliora inflamația cronică și, odată cu ea, afecțiunile cronice ale mileniului: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancer, Alzheimer. Două astfel de legume sunt broccoli și țelina.
Intrat de ceva vreme și pe piața românească, broccoli - această conopidă neobișnuită - se regăseşte şi pe mesele multora dintre noi. Nu greșim spunându-i conopidă pentru că asta și este, un tip de conopidă, cu inflorescența ceva mai rară, variind de la verde la galben și violet. Broccoli este o legumă înviorătoare, cu un conținut de 90% apă și circa 6% glucide, din care o treime sunt fibre. Bogat în minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc) și vitamine (C, E, B9, B3, B6, B2, B1, K, A), broccoli s-a dovedit a fi un aliment cu multe proprietăți benefice pentru organism. În compoziția sa se găsesc fitonutrienți speciali, din categoria compușilor cu sulf - glucozinolați -, și mult-lăudatele flavonoide, acele substanțe deosebite cu rol de pigmenți ai florilor, fructelor și altor organe vegetale.
Una dintre cele mai studiate flavonoide este quercetina, broccoli și plantele din aceeași familie cu el (varza, conopida, kale, varza de Bruxelles, gulia, varza creață) numărându-se între cele mai bogate surse. Studiile, şi sunt multe!, care s-au efectuat pentru cercetarea folosului acestui flavonoid au scos în evidență acțiunea sa antioxidantă, antiinflamatoare, gastroprotectoare, antialergică, antivirală, imunomodulatoare și, nu în ultimul rând, anticarcinogenă. Cu alte cuvinte, consumul de broccoli - și rubedeniile sale - poate ajuta la prevenirea și terapia carențelor vitaminice, anemiilor, tulburărilor digestive, hemoragiilor, osteoporozei și cancerelor (cu precădere ale celor de tract digestiv). Toate aceste efecte benefice sunt întărite și de prezența unui alt flavonoid, numit luteolină, care conferă rezistență cartilajelor și tendoanelor, previne afecțiunile corneei, are proprietăți antialergice și antiinflamatoare.
Cât privește glucozinolații, echipa profesorului Richard Béliveau de la Universitatea din Quebec numește plantele din familia verzei adevărați boxeri de categorie grea, când e vorba să oprească în mod eficient evoluția cancerului. Protecția asigurată de consumul săptămânal al acestor legume este uimitoare, pentru că vizează: cancerul la vezica urinară, cancerul mamar, pulmonar, gastric, colorectal, de prostată, ulcerul gastric. Nu glucozinolații în mod direct au activitate antitumorală, ci moleculele rezultate prin mestecarea completă și digerarea legumei.
Pentru a beneficia la maximum de acești compuși bioactivi, cruciferele trebuie consumate proaspete sau gătite rapid, la aburi, în wok, ori sotate în apă puțină sau chiar în puțin ulei de măsline ori de rapiță. Le fierbem în apă multă doar dacă intenționăm să facem supă; altfel, glucozinolații, fiind hidrosolubili, se duc odată cu apa. Acești fitonutrienți inhibă enzimele care activează carcinogenii și le stimulează pe acelea care îi detoxifică. Toată planta de broccoli este comestibilă, nu doar inflorescențele. Frunzele sunt suculente, iar tulpina poate fi curățată de stratul mai dur exterior pentru a ajunge la partea fragedă.
Țelina este o plantă aromată și gustoasă, comestibilă de la rădăcină la sămânță. Rădăcina este nu doar pompa de apă și minerale a plantei, ci și depozitul de substanțe hrănitoare, de aceea este așa grăsană. Ce depozitează? Circa 95% apă. În rest, glucide - și simple și complexe, fiind o sursă bună de fibre -, minerale (potasiu, sodiu, calciu, dar și cantități mici de fosfor, magneziu, fier și zinc), vitamine (C, B9, K și beta-caroten, cu proprietăți anticancerigene și de susținere a funcției imunitare) și fitonutrienți (ftalide și poliacetilene, cu acțiune antitumorală, și flavone, cu acțiune antioxidantă, antivirală, anticancerigenă și de prevenire a bolilor cardiovasculare). Tulpina și frunzele conțin fibre și ceva proteine (cam 1,2%), sodiu, calciu, o cantitate mică de fier și și vitamina C. Semințele conțin magneziu (alături de coriandru, mărar, salvie, busuioc, pudra de cacao ș.a.).
Sănătatea noastră depinde în mod direct de modul nostru de viață, în care dieta constituie un element de bază. Toate alimentele, cu precădere plantele, au proprietăți benefice pentru organism, așa încât varietatea de culori și arome din farfurie - și nu neapărat toate odată -, alături de toate celelalte elemente ale unui stil de viață sanogen (mișcare, odihnă și altele) vor asigura celulelor și țesuturilor noastre un randament maxim de funcționare și organismului o stare generală de bine.